Σωκράτης Βαρδάκης: «Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίζεστε σήμερα ως τιμητές μιας δημοκρατικής διαδικασίας, της ψήφου των αποδήμων. Ταυτόχρονα, είστε εσείς, που όχι μόνο επί δεκαετίες δεν ρυθμίζατε το θέμα, αλλά τορπιλίσατε προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση»

Στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας», τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Οι απόδημοι πρέπει να έχουν φωνή και να απολαμβάνουν το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι», αλλά με βάση τη δημοκρατική αρχή και την ευρωπαϊκή εμπειρία».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής λέγοντας: «Θορυβήθηκε ο κύριος Υπουργός Εσωτερικών πριν λίγο, γιατί αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τουρκική προκλητικότητα. Δεν ήταν, λέει, της παρούσης. Αλήθεια; Ξύνονται μάλλον πληγές.

Εμείς δεν έχουμε τον χρόνο να τοποθετηθούμε για την τουρκική προκλητικότητα. Τα είπε, εξάλλου, ο Πρόεδρός μας προηγουμένως. Ένα μόνο ερώτημα θέλω να κάνω: Γιατί αυτές οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ή έπρεπε να γίνουν, όπως είπαν και η κ. Γεννηματά και κάποιοι άλλοι, όπως δηλαδή συνομιλίες, Δικαστήριο της Χάγης, ΑΟΖ, οριοθετήσεις, δεν έγιναν τόσα χρόνια;»

Ενώ ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο θέμα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί δίπλα στην Κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας:  «Εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, μαζί σας είμαστε, αρκεί να πάρετε επιτέλους μπροστά, για να δούμε πώς όλοι μαζί από κοινού θα διασφαλίσουμε, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.»

            Σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο -για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων-, ο κ. Βαρδάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι όχι μόνο επί δεκαετίες δεν ελάμβανε πρωτοβουλίες για να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά τορπίλιζε προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση:

«Ιστορική συνεδρίαση, είπαν όλοι σχεδόν σήμερα. Εμβληματικό νομοσχέδιο, είπαν άλλοι και ο κύριος Πρωθυπουργός αφιέρωσε μόνο δεκαέξι λεπτά. Ούτε το προβλεπόμενο εικοσάλεπτο δεν κάλυψε. Μας έπεισε όλους στα δεκαέξι για το τι να ψηφίσουμε σήμερα.

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίζεστε σήμερα ως τιμητές μιας δημοκρατικής διαδικασίας, της ψήφου των αποδήμων. Ταυτόχρονα, είστε εσείς, που όχι μόνο επί δεκαετίες δεν ρυθμίζατε το θέμα, αλλά τορπιλίσατε προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το θέμα της ρύθμισης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί συνταγματική επιταγή ήδη από το 1975, χωρίς ωστόσο να έχει ρυθμιστεί μέχρι σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι κανένα από τα δύο κόμματα, τα οποία κυβερνούσαν μέχρι το 2015, δεν προσπάθησε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα. Και αυτό, γιατί προϋπόθεση, για να προσεγγίσουμε και να λύσουμε ένα υψίστης σημασίας εθνικό θέμα, όπως αυτό της ψήφου των αποδήμων, είναι να το αντιμετωπίζουμε με όρους ειλικρίνειας. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση, επιδίωξε να λύσει με σοβαρότητα και συναίνεση το θέμα της ψήφου των αποδήμων μέσω συγκεκριμένων προτάσεων στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης για την κατοχύρωση του ενεργητικού και του παθητικού εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων, προτείνοντας ψήφο σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και αυτοτελές δικαίωμα εκλογής των εκπροσώπων τους.»

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Βαρδάκης υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των αποδήμων: «Οι απόδημοι πρέπει, επιτέλους, να έχουν φωνή. Πρέπει να απολαμβάνουν το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι», αλλά με βάση τη δημοκρατική αρχή και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Δεχθήκαμε να συμμετέχουμε σ’ έναν διάλογο και αυτό άλλωστε δείχνει και η προσπάθεια που κάνουμε να συναινέσουμε, επιδιώκοντας συγκλίσεις, αν και κρίναμε ότι η δική μας πρόταση ήταν πολύ καλύτερη από πλευράς εξυπηρέτησης των δύο βασικών πολιτικών και συνταγματικών σκοπών: τη διευκόλυνση του δικαιώματος του «εκλέγειν» σε όλους τους Έλληνες αποδήμους, σε όλους του Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού και επιπλέον, αυτοτελές δικαίωμα «εκλέγεσθαι» των αντιπροσώπων τους.

Θέσαμε, όμως, εξαρχής συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την τελική μας στάση. Το σχέδιο νόμου που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία, η σημερινή Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονταν σ’ αυτές τις προϋποθέσεις, σε αρχές που θέσαμε ήδη εδώ και πάνω από έναν μήνα. Όπως ήταν ο νόμος, δεν κατοχύρωνε με επάρκεια το ενεργητικό και παθητικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού και δημιουργούσε πολλές ανησυχίες για τον τρόπο εφαρμογής του από πλευράς διαφάνειας, ασφάλειας, δικαίου και μη αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς έγιναν δεκτές κάποιες από τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι με αυτό το τρόπο θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από την πλευρά του το νομοσχέδιο: «Έγιναν δεκτές ορισμένες από τις προτάσεις που κάναμε και αυτό σαφώς είναι θετικότατο, θα έλεγα. Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται ότι οι αλλαγές που προτείνονται ακόμα και σήμερα, την τελευταία στιγμή από την Κυβέρνηση, μας φέρνουν πιο κοντά, για να δώσουμε θετική ψήφο. Όμως, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να πω ότι εμείς θα επιμείνουμε και επιμένουμε οι απόδημοι να έχουν φωνή, ψήφο και δικαίωμα εκλογής.»

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του κ. Βαρδάκη:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.