Σωκράτης Βαρδάκης: “Κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη των αμπελουργών- με εγκατάλειψη απειλούνται οι κρητικοί αμπελώνες”

Τη στήριξη των αμπελουργών, λόγω των χαμηλών τιμών της αγοράς, ζητούν με ερώτησή τους, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,  Βαρδάκης Σωκράτης και Αραχωβίτης Σταύρος.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, αν και η παραγωγή βρίσκεται στο ζενίθ, δυστυχώς παρατηρείται μεγάλη πτώση της τιμής αγοράς των προϊόντων από τα οινοποιεία. Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα, η παραγωγή να κρίνεται ασύμφορη, οι αντιδράσεις των παραγωγών, που βλέπουν τους κόπους τους να βαίνουν άκαρποι, να εντείνονται και ο κρητικός αμπελώνας να απειλείται με εγκατάλειψη.

Οι Ενώσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν ποσότητες σταφυλιών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αν και έχει ζητηθεί άτοκο δάνειο από το κράτος, με αποτέλεσμα οι τιμές του προϊόντος στην αγορά να είναι εξευτελιστικές.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι Συνεταιριστικές Ενώσεις Ηρακλείου και Πεζών, προτείνουν την απορρόφηση της φετινής παραγωγής, που υπολογίζεται σε 25.000 τόνους, ζητώντας άτοκη χρηματοδότηση με εγγύηση τις παραγόμενες ποσότητες, βάσει τιμολογίων. Μάλιστα οι Ενώσεις, προτείνουν τα χρήματα να κατευθυνθούν απευθείας στους παραγωγούς, ώστε να διασφαλιστεί η διαδικασία.

Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης για τους αμπελουργούς, ενώ το πρόγραμμα της απόσταξης κρίσης δεν θα τους ενισχύσει ουσιαστικά. Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι χαμηλές τιμές για τους αμπελουργούς καθιστούν ασύμφορη την παραγωγή τους και ότι με μαθηματική ακρίβεια, αν δεν υπάρξει άμεσα λύση θα οδηγηθούμε σε εγκατάλειψη του κρητικού αμπελώνα.

Για τους λόγους αυτούς οι κ.κ. Βαρδάκης και Αραχωβίτης καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να διευκρινίσει αν η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τους παραγωγούς και τις συλλογικές οργανώσεις τους, με άτοκη χρηματοδότηση, αξιοποιώντας ολα τα διαθέσιμα εργαλεία από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Επιπλέον ζητούν να μάθουν με ποιους τρόπους θα προστατευτούν τα εισοδήματα των αμπελουργών, ώστε  οι τιμές των προϊόντων τους να τους επιτρέπουν  να επιβιώσουν

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.