Σωκράτης Βαρδάκης: «Καμία ανακοίνωση για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τον κ. Βορίδη. Ανενημέρωτος ο Υπουργός.»

Με ραδιοφωνική του παρέμβαση στο Ράδιο Κρήτη,  στηλίτευσε την κωλυσιεργία και την αναβλητικότητα της κυβέρνησης για το θέμα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών,  ο Σωκράτης Βαρδάκης. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Μανώλη Αργυράκη είπε:

«Στο Υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται ήδη από το Σεπτέμβριο του 2018 και με συμπληρωματικά στοιχεία τον Απρίλιο του 2019 φάκελος για αγροτικά θέματα, ο οποίος κατατέθηκε με προτροπή των αμπελουργών και άλλων φορέων,  μετά από παρέμβασή μου. Το αμέσως επόμενο λοιπόν διάστημα, θα κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία τα οποία έως τώρα έχουν κατατεθεί.

Με την ίδια διαδικασία η Ιρλανδία πήρε ενίσχυση 50 εκ ευρώ για τα βοοειδή στο παρελθόν.

Αυτό που θέλω να σας επισημάνω είναι ότι υπάρχει ένα αποθεματικό 75 εκ. στο de minimis, για το 2019, τα οποία πρέπει να ξέρετε ότι δε μεταφέρονται.  

Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη  στο Ηράκλειο και την συνάντηση στο Επιμελητήριο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ο Υπουργός εκτός του ότι δεν είχε τα στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής, δεν πρόσθεσε τίποτα παραπάνω σε όσα ξέραμε έως τώρα, αν και όλοι θεωρήσαμε ότι θα ανακοίνωνε αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς.

Έχουν ήδη κατατεθεί επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα στη βουλή, οι δύο εξ αυτών από εμένα τον ίδιο.  Έχουμε παλέψει και είμαστε πάντα παρόντες δίπλα στους παραγωγούς του νησιού.

Τόσο για τη δακοκτονία, για την οποία δαπανούνται πάνω από 10 εκ ευρώ κάθε χρόνο, όσο και για τους κτηνοτρόφους για τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη εξασφαλίσει 8 εκ ευρώ για αποζημιώσεις de minimis, οι οποίες και καταβλήθηκαν στην αρχή του φθινοπώρου».

Σε ότι αφορά το θέμα της περικοπής των συντάξεων για όσους συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, αυτό έχει ήδη λυθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ερμηνευτική εγκύκλιο του 2018.

Σε σχέση με το Μ.Ι. ο βουλευτής τόνισε ότι, “αν και στη χθεσινή συνάντηση ήταν παρόντες όλοι οι φορείς του νομού, δεν αναφέρθηκε τίποτα για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Στη σχετική ερώτηση του κ. Βαρδάκη προς το υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα,  Ο Υπουργός κ. Πλακιωτάκης απάντησε ότι  θα εκπονηθεί εκ νέου μελέτη για την ένταξη της Κρήτης, αν και ήδη υπάρχει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σωκράτη Βαρδάκη: