Σωκράτης Βαρδάκης: «Καλούμε την Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τους φαρμακοποιούς της χώρας, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας συμβάλουν τα μέγιστα, προσφέροντας υγειονομικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας»

Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αγωνία τους για πιθανή οικονομική κατάρρευση του κλάδου, εν μέσω  της πανδημίας, σύμφωνα με επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και με αναφορά του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης θέτει υπόψη των αρμοδίων Υπουργών Υγείας, Οικονομικών,  Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τα προβλήματα και τις προτάσεις του κλάδου.

Την ώρα που η πλειονότητα των επιχειρήσεων, για λόγους προστασίας και αποφυγής μετάδοσης και διασποράς του ιού, ανέστηλε την λειτουργίας της, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να προσφέρουν υγειονομικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους, λόγω έλλειψης των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα συμπεριλάβει τα ιδιωτικά φαρμακεία στα μέτρα στήριξης. Το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων, η υποχρεωτική παραμονή των πολιτών στις οικίες τους και η υπολειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, έχει οδηγήσει σε ερήμωση του κέντρου Ηρακλείου, γεγονός που συμπαρασύρει και τα φαρμακεία, στα οποία η επισκεψημότητα έχει ελαττωθεί. Συγκεκριμένα, η πτώση του τζίρου υπολογίζεται τις τελευταίες μέρες στο 50% και η πρόβλεψη για το μέλλον των φαρμακείων είναι άκρως απαισιόδοξη.

Επιπλέον, με την ΠΝΠ της 30ης Μαρτίου, ο Κυβέρνηση όρισε την πληρωμή των φαρμακείων στο 80% του αιτουμένου πόσου προς τον ΕΟΠΥΥ, για τις συνταγές που θα πληρώσει σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη και δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού. «Αντί λοιπόν να βοηθηθούν τα φαρμακεία με μέτρα στήριξης, η Κυβέρνηση επιλέγει την περικοπή των πληρωμών του κράτους προς αυτά, με άμεσο κίνδυνο οριστικής τους οικονομικής καταστροφής. Δεν έχει προβλεφθεί ούτε η περίπτωση του αναγκαστικού κλεισίματος του φαρμακείου, σε περίπτωση ασθένειας του φαρμακοποιού, καθώς θα πρέπει να μείνει σε αναγκαστική καραντίνα 15 ημερών», σημειώνει ο κ. Βαρδάκης.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, τα φαρμακεια συνεχίζουν να έχουν πάγια έξοδα, μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, εξόφληση προμηθευτών, με αποτέλεσμα η μη στήριξή τους από την Κυβέρνηση θα οδηγήσει σε πιθανή κατάρρευση του κλάδου.

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την επιστολή του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου, στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις των μελών της, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις εξής προτάσεις:

  • Αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων τραπεζικών δανείων για τρεις μήνες.
  • Ένταξη των φαρμακοποιών ως ελεύθερων επαγγελματιών στο καθεστώς ενίσχυσης των 800 ευρώ.
  • Ένταξη των φαρμακείων στην καταβολή μειωμένου ενοικίου.
  • Παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης επιταγών που έχουν κοπεί προς προμηθευτές και αν στην περίπτωση που σφραγισθεί επιταγή, εντός της χρονικής διαρκείας της επιδημίας, να μην καταχωρηθεί ο φαρμακοποιος στο σύστημα Τειρεσίας, αν προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής του έως και δυο μήνες μετά το πέρας της κρίσης.
  • Προεξόφληση των τιμολογίων που έχουν κόψει τα φαρμακεια προς ΕΟΠΥΥ, και έλεγχος των φακέλων τους μετά το πέρας της κρίσης.
  • Σε περίπτωση καραντίνας λόγο νόσησης του φαρμακοποιού, πλήρη αναστολή καταβολής οποιοδήποτε υποχρεώσεων του για ένα μήνα, με επανεξέταση για νέα παράταση αν δεν είναι δυνατή η επιστροφή του φαρμακοποιού.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.