Σωκράτης Βαρδάκης: «Κάνουμε παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα ανασυγκροτήσουν το σύστημα υγείας της χώρας»

Τις παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που ανασυγκροτούν το σύστημα υγείας της χώρας υποστήριξη μεταξύ άλλων κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο του νομοσχεδίου στην αναμόρφωση του συστήματος υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι «δυστυχώς για τον Έλληνα πολίτη το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν για 10 τουλάχιστον χρόνια άρρηκτα συνυφασμένο με αυθαίρετες περικοπές στην υγειονομική κάλυψη, πόρους που λεηλατήθηκαν, και κενά στην στελέχωση των υπηρεσιών, που οδήγησαν στην ουσιαστική κατάρρευση του συστήματος, στην απαξίωση και την συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας». Κάλεσε μάλιστα τις προηγούμενες κυβερνήσεις να μην κάνουν μαθήματα ηθικής δεδομένου ότι εκείνοι «αντιμετώπιζαν την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως βασικό κοινωνικό αγαθό, ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ωραιοποιηθεί η εικόνα του συστήματος Υγείας, ωστόσο «είναι πραγματικότητα η ενίσχυση του συστήματος από την στιγμή της διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ με 9.000 άτομα να έχουν αναλάβει υπηρεσία ήδη από τον Οκτώβριο 2015, αναμένοντας και άλλες προσλήψεις. Ανανεώνεται η θητεία των επικουρικών ιατρών και του επικουρικού προσωπικού μέχρι 31.12.2018.» Κατοχυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές, διασφαλίζοντας το δικαίωμα δωρεάν, καθολικής, ισότιμης και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «το νομοσχέδιο του Υπουργείου αποτελεί ένα σημαντικό και κοινωνικά αναγκαίο μεταρρυθμιστικό βήμα. Πρόκειται για μια πολιτική παρέμβαση που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια από το Σύστημα Υγείας. Προτεραιότητά της Κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι ένα λειτουργικό Δημόσιο Σύστημα, με έμφαση στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, αλλά και όλο το φάσμα των υπηρεσιών του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και εποπτευόμενων φορέων, όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ». Ανέφερε επίσης ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την πρόσληψη πάνω από 400 μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ, που θα προκηρυχθούν στοχευμένα στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δηλαδή στα Κέντρα υγείας αστικού τύπου.

Κυρίως όμως ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση δεν διστάζει να ανοίξει μέτωπο με ένα πολύ σκληρό σύστημα συμφερόντων, που έχει τις ρίζες τους βαθιά από παλιά, δεν διστάζει να ανοίξει διαδικασία διερεύνησης των σκανδάλων στο χώρο της υγείας, μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Υπενθύμισε για ακόμα μια φορά, το έργο της Κυβέρνησης, με το οποίο επετεύχθει η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τέλος, κατέθεσε στα πρακτικά την ΚΥΑ που υπέγραψαν υπουργοί της ΝΔ με την οποία οι Έλληνες πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, έπρεπε να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, καθώς τους χρεώθηκαν υπηρεσίες (νοσήλια και φάρμακα) που έλαβαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακόμα και για αυτούς τους πολίτες, το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε διάταξη στο παρόν νομοσχέδιο, για την απαλλαγή των χρεώσεων που είχαν από τον Ιούνιο του 2014.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.