Βαρδάκης: «Καθημερινός ο αγώνας της Κυβέρνησης για ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων»

Σωκράτης Βαρδάκης: «Θέμα εθνικής προστασίας της ελαιοκαλλιέργειας από την Xylella»

Την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων για να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Xyllela fastidiosa στην Ελλάδα, θέτει εκ νέου με ερώτησή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του παρά το γεγονός ότι στη Ελλάδα δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα η παρουσία του παθογόνου Xylella fastidiosa, η εξάπλωσή του σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό περιοχών της Ε.Ε., συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη ανακοίνωση των αρμόδιων Φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών της Ιταλίας και Πορτογαλίας αναφέρει ότι, παρουσιάστηκε προσβολή από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa σε νέες περιοχές της Ιταλίας (Περιφέρεια Τοσκάνης περιοχή του Monte Argentario) αλλά και της Πορτογαλίας στην Περιφέρεια του Πόρτο.

Το γεγονός ότι το βακτήριο και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις εντοπίστηκε σε δημόσιους χώρους πρασίνου καθώς και σε ασυμπτωματικά φυτά (Λεβάντα), αποδεικνύει την σημασία της εντατικοποίησης της ενημέρωσης, της πρόληψης, της αυξημένης ετοιμότητας και των ελέγχων για να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει στην ερώτηση του ο κ. Βαρδάκης την χρονική αυτή στιγμή καταγράφεται μεγάλος όγκος εισαγωγής φυτωρίων αμπελιού από ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ιταλία και το γεγονός αυτό επιτείνει την ανησυχία των παραγώγων, αφού το αμπέλι μαζί με την ελιά αποτελούν φυτά ευπαθή στην Xyllela fastidiosa.

Με δεδομένο ότι η Xylella fastidiosa κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου για την Ελλάδα, που αν «εγκατασταθεί» θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες και τεράστιες επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα αλλά και λόγω της υψηλής οικονομικής, κοινωνικής αλλά και πολιτισμικής σημασίας της ελαιοκαλλιέργειας, η προστασία της χώρας από την Xyllela fastidiosa αποτελεί θέμα εθνικής σημασίας.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Βαρδάκης ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εντατικοποίηση των ελέγχων του εισαγόμενου φυτοειγιονομικού υλικού προς αποφυγή εισαγωγής φυτωριακού υλικού, από φυτά που έχουν χαρακτηριστεί ευπαθή στην Xyllela fastidiosa όπως είναι η ελιά και το αμπέλι, καθώς και από κερασιά, δαμασκηνιά, αμυγδαλιά αλλά και από επίσης από ευπαθή αρωματικά, καλλωπιστικά και δασικά είδη όπως λεβάντα, πικροδάφνη, δενδρολίβανο, ακακία και δρύς.

Επίσης ζητάει να ενημερωθεί από τον κ. Υπουργό σε ποια φάση βρίσκεται η ετοιμασία της μητρικής φυτείας κατηγορίας «προβασικό», η οποία θα αποτελέσει και την απαρχή της παραγωγής φυτοϋγειονομικά ελεγμένου ελληνικού πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά(ΙΕΛΥΑ).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.