Σωκράτης Βαρδάκης: «Η χώρα απέκτησε την πλήρη ελευθερία στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής της, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέες θετικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό»

«Οι ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση όχι μόνο δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές αλλά αποδεικνύουν την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την ελευθερία κινήσεων», τονίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας αναφορά στους βουλευτές της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Δεν είχα σκοπό να μιλήσω αλλά προκαλούμαστε από τους συναδέλφους της Ν.Δ. Εξάλλου αυτοί που θα δουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα είναι αυτοί που θα επικροτήσουν το νομοσχέδιο. Ο κ. Βρούτσης σκόπιμα παραπληροφορεί ακόμα και σήμερα. Εγώ αυτό που ξέρω είναι οτι εσείς πήγατε την ανεργία στο 27%, την ανασφάλιστη εργασία στα ύψη, κόψατε το επίδομα ανεργίας, ξεκινήσατε με δικός σας νόμο τις ομαδικές απολύσεις, κόψατε συνάξεις 65 δις. Επί των ημερών σας απώλεσε η χώρα το 25% του Α.Ε.Π.

Μειώσατε τον κατώτατο μισθό 35% σε ένα βράδυ και νομοθετήσατε τον υποκατώτατο

Διαλύσατε τα ασφαλιστικά ταμεία και καταργήσατε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Στην ουσία καταργήσατε κάθε έννοια δικαίου

Αφήστε λοιπόν το παρελθόν γιατί σας βαραίνει εξ ολοκλήρου να μιλήσουμε επιτέλους για το παρόν και το μέλλον, μπας και κάνουμε ένα βήμα μπροστά προς όφελος του ελληνικού λαού. Και μην σας στεναχωρεί που βγήκε λευκός καπνός από το Eurogroup για τη μη περικοπή των συντάξεων».

Επίσης ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι το νομοσχέδιο διαψεύδει κατηγορηματικά όλες εκείνες τις φωνές καταστροφολογίας που προσπαθούν με κάθε μέσον και τρόπο να απαξιώσουν την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει εδώ και τρία χρόνια η σημερινή Κυβέρνηση προκειμένου να διορθωθούν αδικίες, παθογένειες, στρεβλώσεις τις οποίες δημιούργησαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«H παρούσα κυβέρνηση έκανε θεσμικά και πολιτικά αυτό που έπρεπε, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ασφαλισμένο και συνταξιούχο. Γι’ αυτό σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο και μπορούμε να κάνουμε και διορθωτικές παρεμβάσεις διαρκώς. Το παρόν σχέδιο νόμου, αποτελεί μια ακόμα θετική και σημαντική παρέμβαση από την σημερινή Κυβέρνηση, καθώς ρυθμίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των ασφαλισμένων που δεν είναι άλλο από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους.

  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.
  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.
  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.
  • Ενοποιείται και απλοποιείται η αντιμετώπιση των περιπτώσεων έναρξης και λήξης του δικαιώματος σύνταξης από το ΕΤΕΑΕΠ, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων.
  • Προβλέπεται η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής από τον ΕΦΚΑ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, προς τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού κλπ., καθώς και προς ασφαλισμένους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Καθιερώνεται το δικαίωμα δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής, μόνο για την υποστήριξη της κατηγορίας, σε εργαζόμενους στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί καθώς και η προβλεπόμενη αποζημίωση απόλυσης. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους οι οποίοι είναι οι ουσιαστικά αδικηθέντες από την παράνομη και ποινικά κολάσιμη πράξη του εργοδότη και οι οποίοι μπορούν, με την παράστασή τους στη δίκη, να συμβάλουν σημαντικά στη διάγνωση της υπόθεσης και στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας.
  • Ακόμα, η αποτελεσματική καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας επιτάσσει την ενίσχυση της γεωγραφικής κάλυψης της δομής του ΣΕΠΕ, γι αυτό και προβλέπεται η ίδρυση νέων Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
  • Περιλαμβάνει διατάξεις με τι οποίες λύνονται τα προβλήματα που προέκυψαν αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού κατά τα έτη της κρίσης σε φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης που παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

           

            Όσες βελτιώσεις χρειάζονται να γίνουν ακόμα, θα γίνουν γι’ αυτό να είστε σίγουροι.

            Η σημερινή κυβέρνηση έθεσε γερές βάσεις για ένα Ασφαλιστικό Σύστημα που θα αντέξει στο χρόνο, θα είναι αξιόπιστο και πάνω απ’ όλα βιώσιμο.

            Η χώρα απέκτησε την πλήρη ελευθερία στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής της, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέες θετικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, έτσι ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

            Κυρίως όμως θετικές παρεμβάσεις που θα έχουν αντίκρισμα στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους».

Παρακολουθήστε το βίντεο από την τοποθέτηση του κ. Βαρδάκη: