Σωκράτης Βαρδάκης: «Η σημερινή κυβέρνηση παραδέχεται ότι διευκολύνει την αυθαιρεσία των εργοδοτών έναντι των εργαζομένων»

Για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να μην «πετιούνται» στην ανεργία, εργαζόμενοι χωρίς προστασία και χωρίς υποχρέωση αιτιολόγησης της απόλυσης, απάντησε το αρμόδιο υπουργείο, σε ερώτηση που κατέθεσε από κοινού ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, με συνυπογραφή 35 ακόμα βουλευτών.

Συγκεκριμένα:

Μέσω της απάντησης, της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας καθίσταται σαφές ότι η απόδειξη του βάσιμου λόγου και η αιτιολόγηση των απολύσεων , την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε (άρθρο 48 του ν. 4611/2019) κατ’ εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στοιχειοθετούνταν ως υποχρέωση του εργοδότη, ήταν απαραίτητη ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων. Η ρύθμιση έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες και καταχρηστικές απολύσεις.

Η ΝΔ διευκολύνει πλέον τις απολύσεις και ενισχύει τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και δεν διστάζει μάλιστα να το δηλώνει και στις απαντήσεις που δίνονται σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

Επίσης, η καταγγελία σύμβασης εργασίας, ως άσκηση δικαιώματος υπόκειται στους περιορισμούς του αρ.281 του Αστικού Κώδικα, το οποίο περιγράφει ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει (η καταγγελία σύμβασης) τα όρια της καλής πίστης και των χρηστών ηθών. Κάτι που δε μπορεί να αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, εφόσον δεν περιγράφεται πλέον ο λόγος απόλυσης.

Ακόμα και στην περίπτωση, που ο εργαζόμενος στραφεί δικαστικά κατά του εργοδότη του για να αποδείξει ότι η απόλυση υπαγορεύθηκε από ταπεινά ελατήρια, είναι προφανές σε όλους ότι,

πρώτον, ένας απολυμένος εργαζόμενος είναι σε δεινή οικονομική θέση και δύσκολα μπορεί να στηρίξει οικονομικά μια δικαστική δαπάνη και

δεύτερον, ότι τα ταπεινά ελατήρια δύσκολα αποδεικνύονται εάν δεν υπάρχουν μάρτυρες, πρώην συνάδελφοι.

Αλήθεια με την «ελευθερία» που δίνεται πλέον στον εργοδότη να απολύει χωρίς αιτιολογία, πόσοι πρώην συνάδελφοι θα κατέθεταν κατά του νυν εργοδότη τους;

Για τις περιπτώσεις των δανειζομένων εργαζομένων της ΕΛΤΑ  – courier, μέσω της εταιρείας Mecanica, το υπουργείο απαντά ότι για τέσσερις εργαζόμενους βρέθηκε ένα έντυπο οικειοθελούς αποχώρησης και τρεις λυθείσες συμβάσεις.

Το Υπουργείο, ωστόσο δεν ρωτήθηκε για την λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά για εργαζόμενους που ενώ υπέγραψαν σύμβαση εργασίας στις 24/8/2019, μια εβδομάδα αργότερα, 30/9 έλαβαν μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα να μη προσέλθουν στην εργασία τους.

Σε ότι αφορά δανειζόμενους από την Action Line,  εργαζόμενους της ΕΤΕ, οι οποίοι απολύθηκαν, το υπουργείο απαντά ότι είναι σε αναμονή προσκόμισης στοιχείων από τη εταιρεία. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι, που οι εργοδότες όφειλαν να λάβουν υπόψη.

Είναι σε όλους πλέον προφανές, ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ μιας οικονομικής τάξης σε βάρος κάποιας άλλης. Νομιμοποιεί και διευκολύνει τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών έναντι των εργαζομένων, τους οποίους αφήνει παντελώς απροστάτευτους.

Υπενθυμίζεται, ότι την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές, Ε. Αβραμάκης, Ε. Αγαθοπούλου, Τ. Αλεξιάδης, Σ. Αραχωβίτης, Έ. Αχτσιόγλου, Β. Βασιλικός, Κ. Βέττα, Χ. Γιαννούλης, Α. Γκαρά, Γ. Γκιόλας, Σ. Ελευθεριάδου, Κ. Ζαχαριάδης, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Ν. Ηγουμενίδης, Μ. Θραψανιώτης, Δ. Καλαματιανός, Φ. Καρασαρλίδου, Χ. Καφαντάρη, Σ. Λάππας, Κ. Μάρκου, Κ. Μπάρκας, Γ. Μπουρνούς, Θ. Ξανθόπουλος, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Α. Παπαδόπουλος, Γ. Σαρακιώτης, Π. Σκουρολιάκος, Ε. Σκούφα, Δ. Τζανακόπουλος, Α. Τριανταφυλλίδης, Σ. Φάμελλος, Θ. Φωτίου, Α Χαρίτσης, Ρ. Χρηστίδου και Γ. Ψυχογιός.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.