Σωκράτης Βαρδάκης: «Η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης οδηγεί εμπόρους και παραγωγούς των λαϊκών αγορών σε πλήρη εξαθλίωση»

Τη στήριξη παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, στην χώρα μας, οδήγησε στην εφαρμογή καθεστώτος ειδικών περιοριστικών μέτρων στις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο”. Για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκε μεταξύ αυτών και η λειτουργία των λαϊκών αγορών υπό προϋποθέσεις και στενούς περιορισμούς.

Ειδικότερα ορίστηκε η συμμετοχή εμπόρων και παραγωγών σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία, η απόσταση των πάγκων στα  5 μέτρα, καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο από τους πωλητές, όσο και από τους καταναλωτές που την επισκέπτονται. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν ορίστηκε η συμμετοχή των εμπόρων και παραγωγών σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία προϊόντος,  η απόσταση των πάγκων στα  5 μέτρα, καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο από τους πωλητές, όσο και από τους καταναλωτές που την επισκέπτονται.

Είναι γεγονός ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου της δημόσιας υγείας λόγω covid-19, εντούτοις όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο περιορισμός της δραστηριότητας όσων συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές στο ήμισυ και η απουσία μέτρων στήριξης αυτών συνεπάγεται με μαθηματική ακρίβεια την οικονομική καταστροφή τους.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι, από την πρώτη φάση της πανδημίας όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, ανάμεσά τους και όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, έμποροι και αγρότες επηρεάστηκαν δραματικά. Οι παραγωγοί αδυνατούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, ενώ όσα ήταν ήδη αγορασμένα από τους πωλητές των λαϊκών αγορών είτε έμειναν απούλητα είτε κατέληξαν στις χωματερές.

 Επίσης, ο ρόλος των παραγωγών και των εμπόρων λαϊκών αγορών είναι διπλός, διότι αφενός στηρίζουν την Ελληνική διατροφή και αφετέρου περιορίζουν τον ανταγωνισμό με τα σουπερμάρκετ και εμπορικά πολυκαταστήματα, καθώς συγκρατούν τις τιμές πώλησης των προϊόντων στην αγορά.

Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση ήταν απούσα και αδιάφορη να λύσει τα προβλήματα παραγωγών και εμπόρων καθώς θεώρησε ότι έκανε το χρέος της, δίνοντας ψίχουλα παρηγοριάς στους πληγέντες και μάλιστα με καθυστέρηση, ξεχνώντας ότι αφορά ανθρώπους με χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό αυτή τη φορά να στηρίξει ουσιαστικά τους εμπόρους και παραγωγούς των λαϊκών αγορών και ζητούν ρεαλιστικά και συγκεκριμένα μέτρα.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.