Σωκράτης Βαρδάκης: «Η ΝΔ συνεπής στις υποχρεώσεις της, εξαργυρώνοντας προεκλογικά γραμμάτια στον ΣΕΒ, στους καναλάρχες, στο κατεστημένο της Δεξιάς εξοντώνοντας τον Έλληνα εργαζόμενο»

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κόσμου και της ανταλλαγής θέσεων και απόψεων, πραγματοποιήθηκε στην πρώην Αμερικάνικη Βάση ανοικτή εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών Χερσονήσου του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή πλήθους μελών και φίλων του κόμματος, παρουσία του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Θοδωρή Δουλουμπέκη και του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.

Εργασιακά

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στα εργασιακά ζητήματα, σχολιάζοντας ότι «στα δύο πρώτα νομοσχέδιά του, το Υπουργείο Εργασίας, αποδόμησε ότι είχε οικοδομήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τρία τελευταία χρόνια, σε μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ήδη για επαναφορά της εργασιακής ζούγκλας. Κατάργησαν ξανά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις δύο βασικές αρχές, την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας και το αποτέλεσμα αυτών των αντεργατικών παρεμβάσεων θα δημιουργήσει πρόβλημα άμεσα στους ξενοδοχοϋπάλληλους που θα υπογράψουν τις συμβάσεις για την επόμενη τουριστική περίοδο τον ερχόμενο Μάρτιο».

Σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης για προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, πρόταση με την οποία «θα αναγνωριζόταν ως αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων ο ορισμός του κατώτατου μισθού, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Συνταγματική Αναθεώρηση

Μέσα από την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, τα αδικήματα για τα οποία ευθύνεται ένας Υπουργός, να μην περιορίζονται στα στενά όρια των Υπουργικών καθηκόντων, αλλά και σε όσα τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων αυτών, όπως η παθητική δωροδοκία. Δυστυχώς όμως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν υπερψηφίστηκε, αλλά απορρίφθηκε από τον γενικό εισηγητή της Ν.Δ. «Με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία να επανακτήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας την αξιοπιστία του», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Μεταναστευτικό – Προσφυγικό

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι επιτέλους ότι η Ν.Δ. αναγνώρισε ότι το πρόβλημα είναι γεωπολιτικό, ενώ σημείωσε ότι η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια στις κλειστές δομές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην δομή της Μόριας όπου μέσα στο τελευταίο 6μηνο, οι διαμένοντες έχουν υπερδιπλασιαστεί.

«Η Κυβέρνηση έσπειρε θύελλες και θέρισε ανέμους, αφού τα έκανε μπάχαλο. Τώρα έρχεται να μετατρέψει τα νησιά μας σε φυλακές, όπου θα κρατούνται οι αιτούντες άσυλο, οικογένειες με μικρά παιδιά φυλακισμένα. Διαφωνούμε διότι είναι απάνθρωπο να κρατούνται φυλακισμένοι, κατατρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως αδίκημα. Επίσης, αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς και της Συνθήκης της Γενεύης.»

Οικονομία

 Ο κ. Βαρδάκης σημείωσε ότι παραδόθηκε μία οικονομία που δίνει το δικαίωμα στη σημερινή Κυβέρνηση να κάνει περαιτέρω κινήσεις ελάφρυνσης προς τους οικονομικά αδύναμους. «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης κινείται σε άλλες κατευθύνσεις. Οι 120 δόσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ήταν όλα αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Αύγουστο του 2018», όπως σημείωσε ο κ. Βαρδάκης.

Εξωτερική Πολιτική

Σχετικά με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Βαρδάκης στηλίτευσε την παθητική στάση και την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα εθνικά θέματα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

 Ψήφος αποδήμων

Ο κ. Βαρδάκης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «τα στελέχη της ήταν εκείνα που ναρκοθετούσαν 40 και πλέον χρόνια την συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ σήμερα παρουσιάζονται ως τιμητές, ενώ εμείς κάναμε το χρέος μας».

Φιλόδημος

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή που είχε για την τοπική κοινωνία το πρόγραμμα ΦιλόΔημος, καθώς έδωσε πνοή και αναπτυξιακό χαρακτήρα στην τοπική αυτοδιοίκηση, με πρωτόγνωρη ταχύτητα. Έργα όπως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, υποδομές, διαχείριση απορριμάτων, έργα αντισεισμικής θωράκισης και πολιτικής προστασίας, επισκευές παλαιών δημοτικών κτηρίων, παιδικές χαρές, επισκευές σχολείων, δημιουργία υποδομών για ΑμεΑ, προμήθεια μηχανημάτων έργου, ήταν μερικά μόνο από τα έργα που εντάθηκαν στο πρόγραμμα, μετά από αιτήματα που κατέθεσαν όλοι οι Δήμοι.

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι 31/8/2019, οι χρηματοδοτήσεις συνολικά είχαν ξεπεράσει τα 2 δις, σε μνημονιακές εποχές μάλιστα, ενώ οι Δήμοι δεν είχαν καμία επιβάρυνση. Στις 28 Νοεμβρίου στην ΚΕΔΕ ο Υπουργός ανακοίνωσε την διακοπή του προγράμματος για να επανεξεταστεί κατά το δοκούν.», ανάφερε ο κ. Βαρδάκης.

Επίσης, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, σχετικά με την κοινωνική πολιτική, όπως το θέμα που έχει ανακύψει με το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο περιορίστηκε κατά πολλά εκατομμύρια από την Κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο κ. Βαρδάκης υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, αποσυνδέοντάς το από τη 13η σύνταξη.

Στη εκδήλωση επίσης τέθηκε το θέμα με τα εκκρεμή δάνεια του τ. Ο.Ε.Κ. μέσω τραπεζών, σε συνέχεια και της επίκαιρης ερώτησης του κ. Βαρδάκη σχετικά με το ζήτημα και η οποία απαντήθηκε πρόσφατα στη Βουλή από τον κ. Βρούτση, που απέδειξε ότι δεν υπάρχει Κυβερνητική βούληση να προχωρήσει σε επίλυση του προβλήματος.

Σχετικά με τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του αρμοδίου Υπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε ανενημέρωτος και χωρίς καμία πρόθεση να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς.  

Αναφορικά με την επανεγκατάσταση του πελατειακού κράτους, ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια κατάργησης των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, προχωρώντας η Κυβέρνηση ήδη σε δύο διαγωνισμούς προσωπικού μέσω άλλων διαδικασιών, όπως στην περίπτωση των Ειδικών Φρουρών και της Δ.Ε.Η. Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποίησε τις όποιες προσλήψεις πάντα μέσω ΑΣΕΠ, ενώ δημιούργησε ακόμα και για τις μετεγγραφές φοιτητών ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο φοιτητής υπέβαλε την αίτησή του και σε σύνδεση με την ΑΑΔΕ και με μία μοριοδοτούμενη διαδικασία, επιτύγχανε τη μεταγραφή του αξιοκρατικά.

Aναφορά έγινε στο σύστημα πρόσβασης στην Υγεία μέσω ΑΜΚΑ, ακόμα και για τους ανασφάλιστους, όπως επίσης και για τον αποκλεισμό των εργολάβων από υπηρεσίες που παρέχονται μέσα στα νοσοκομεία (σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα), γεγονός που θέλει να ανατρέψει η σημερινή Κυβέρνηση με την ιδιωτικοποίηση ξανά αυτών των υπηρεσιών και ενδεχομένως και την επέκταση του μέτρου και σε άλλες υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Τέλος ο κ. Βαρδάκης απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο: «Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέτωπο ενάντια στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά.»

Από τη μεριά του ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, μέλος της πολιτικής επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας τόνισε την ανάγκη το κόμμα να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αντιπολίτευση θετικής πολιτικής, που να συμπεριλαμβάνει τα δεδομένα της ψηφιακής εποχής και της κλιματικής κρίσης, γιατί όπως είπε «πλέον δεν αρκεί να στήνεις ένα μέτωπο απέναντι στη Νέα Δεξιά και να λες ότι θέλεις έναν άλλο κόσμο αλλά πρέπει αυτό τον κόσμο να τον περιγράψεις ώστε να σε εμπιστευτεί ο κόσμος ότι μπορείς να τον χτίσεις  με δικαιοσύνη συμπερίληψη και αλληλεγγύη». Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του κόμματος στάθηκε στην ανάγκη το εγχείρημα να προχωρήσει γρήγορα, χωρίς αποκλεισμούς τόσο μέσα από μιας νέα ριζοσπαστική δομή που θα ενισχύει τις τοπικές οργανώσεις και θα μειώνει την απόσταση με το κέντρο λήψης αποφάσεων όσο και μέσα από την πλατφορμοποίηση που όπως είπε «μπορεί να αποτελέσει τη νέα συλλογική νοημοσύνη του κόμματος».

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου κ. Σπύρος Δανέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.