Σωκράτης Βαρδάκης: «Η ΝΔ έχει ξεκάθαρα σκοπό να διαλύσει το πλαίσιο προστασίας που ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε, για την ισχυροποίηση της θέσης των εργαζομένων»

Επίκαιρη επερώτηση για την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη του εισοδήματος τους, την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, τη διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, κατατέθηκε με πρωτοβουλία της επικεφαλής Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, την οποία συνυπογράφει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως επισημαίνεται στην επερώτηση, η οποία επίκειται να συζητηθεί στην Βουλή το επόμενο διάστημα, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξε τους εργαζομένους και το εισόδημα τους, ενίσχυσε τους ελέγχους στους χώρους εργασίας και αντέστρεψε την τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που είχε επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων, η ΝΔ πέρασε ως οδοστρωτήρας στα εργασιακά.

Μετά την κατάργηση μέσων προστασίας του κόσμου της εργασίας, όπως υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης των εργαζομένων και των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πολλών άλλων, η Κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία, εν μέσω πανδημίας να απορρυθμίσει πλήρως την αγορά εργασίας και να λάβει μια σειρά από «έκτακτα μέτρα» που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει ως εξής. Αύξηση της εκ περιτροπής εργασίας, μείωση μισθού (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), αναστολή συμβάσεων με επίδομα αναστολής 534 ευρώ ή ακόμα και ανεργία, υποχρεωτική, χωρίς συμφωνία του εργαζομένου, μεταφορά προσωπικού σε άλλη επιχείρηση του Ομίλου, απασχόληση τις Κυριακές και τις Αργίες, απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα. Επιπλέον επεκτάθηκε η υπερωριακή απασχόληση μονομερώς από τον εργοδότη, χωρίς τον έλεγχο του ΑΣΕ όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, μειώθηκε το Δώρο Χριστουγέννων και του Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας με βάση υπολογισμού το επίδομα αναστολής και όχι τον μισθό τους. Και όλα αυτά αποτελούν μέρος του γενικότερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων.

Η ΝΔ απέτυχε να διαχειριστεί στο παρελθόν την οικονομική κρίση που έπληξε την χώρας μας και σήμερα αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, ανάξια των περιστάσεων και ανίκανη να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση. Οι επιδιώξεις της απέχουν έτη φωτός μακριά από την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, του κόσμου της εργασίας. Επιλέγει ξεκάθαρα να διαλύσει το πλαίσιο προστασίας που ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε για την ισχυροποίηση της θέσης των εργαζομένων απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και προωθεί συνειδητά πολιτικές που τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να δώσει από το Βήμα της Βουλής, σαφείς απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που αφορούν στην οικονομικά αδιέξοδη και αντικοινωνική απορρύθμιση και ελαστικοποίηση της εργασίας και την κατάλυση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.