Σωκράτης Βαρδάκης: «Η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες μαθητές, που έχουν μείνει χωρίς σχολικά γεύματα στον Νομό Ηρακλείου, πραγματοποίησαν 20 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Παιδείας για αύξηση των σχολικών γευμάτων από τη φετινή χρονιά, αφού τα είχε παγώσει για 2 χρόνια ακριβώς στα 185.000 που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τελευταίος διαγωνισμός τα παγώνει για τρία χρόνια στα 224.000. Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που σχεδίασε και υλοποίησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ήταν η διανομή 600.000 σχολικών γευμάτων καθημερινά έως το 2024.

Ειδικότερα για τον νομό Ηρακλείου, δεν προβλέπεται καμία αύξηση, καθώς ο σχεδιασμός του Υπουργείου κάνει λόγο για 5.647 γεύματα ημερησίως μέχρι το 2024, όσα ακριβώς παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Για διάστημα 5 χρόνων, από το 2019 – 2024, η κυβέρνηση απαξιεί να προσθέσει έστω και 1 ευρώ στον προϋπολογισμό του Προγράμματος για μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως είναι αυτή του Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνει ο Σωκράτης Βαρδάκης, η υποβάθμιση του κοινωνικού προσήμου των σχολικών γευμάτων από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται και μετά τον όρο που για πρώτη φορά έβαλε στον διαγωνισμό, απορρίπτοντας τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναθέτοντας την πλειονότητα των συμβάσεων σε λιγότερες από 5 εταιρείες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του διαγωνισμού του ΟΠΕΚΑ για τα σχολικά γεύματα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς απεφάνθη ότι ο όρος της Κυβέρνησης αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού, στο νόμο 4412/16 περί Δημοσίων συμβάσεων και στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου.

Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα τινάζεται στον αέρα, με 5.647 μαθητές από 49 σχολεία στον νομό Ηρακλείου και εκατοντάδες χιλιάδες πανελλαδικά, να μένουν χωρίς σχολικά γεύματα.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές, καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:
1. Σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα και να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα για όλα τα σχολεία;
2. Για ποιο λόγο δεν προβλέπεται καμία αύξηση των σχολικών γευμάτων μέχρι το 2024 για τον νομό Ηρακλείου;
3. Θα διεξαχθεί νέος διαγωνισμός, ο οποίος αυτή τη φορά θα είναι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και θα επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία του νομού Ηρακλείου;

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.