Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να αποδεχτεί προτάσεις που επιλύουν μείζονος σημασίας προβλήματα εργαζομένων»

Δύο σημαντικές τροπολογίες που ρυθμίζουν το εργασιακό καθεστώς των συμβασιούχων υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και τις εποχικές επιχειρήσεις που χάνουν για το 2020 τον χαρακτηρισμό τους, με αρνητικές συνέπειες σε χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενους, κατατέθηκαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας Υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού covid 19, την ενίσχυση των ΜΜΜ την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, την ρύθμιση των οφειλών προς τους ΟΤΑ και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία που αφορά στον χαρακτηρισμό των επιχειρήσεων ως εποχικές, κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, με τη συνυπογραφή 43 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κρίνεται απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση ώστε χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι να μπορούν να ενταχθούν σε επιδότηση ανεργίας μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια, αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί, κ.λ.π.), δεν μπορούν το επόμενο διάστημα να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οικονομικής στήριξης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επιχειρήσεις αυτές, λόγω της πανδημίας, την περίοδο του Νοεμβρίου τα προηγούμενα έτη, απασχολούσαν προσωπικό έως 25% του προσωπικού που απασχολούσαν την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, λόγω της επέκτασης αναστολών συμβάσεων που υπήρξε εξαιτίας του 2ου lockdown, δεν πληρούσαν το κριτήριο αυτό. Έτσι φέτος αυτές οι επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται εποχιακές, με αποτέλεσμα να απαιτούνται από τους ασφαλισμένους, δυσμενέστερα κριτήρια ένταξης στο επίδομα ανεργίας.

Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, Θεανώ Φωτίου, Σωκράτης Βαρδάκης, με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου κατέθεσαν τροπολογία, με σκοπό την παραίτηση από τα ένδικα μέσα της Διοίκησης του ΟΑΕΔ.

Στον Οργανισμό υπηρετούν 135 εργαζόμενοι με δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί ο ΟΑΕΔ, καθώς και για λόγους ίσης μεταχείρισης με την αντίστοιχη προβλεπόμενη παραίτηση από ένδικα μέσα που αφορά εργαζομένους στον e-ΕΦΚΑ, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.