Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει τον υπολογισμό του παράλληλου χρόνου ασφάλισης για περισσότερους από 62.000 συνταξιούχους»

Να ολοκληρωθεί άμεσα ο υπολογισμός του παράλληλου χρόνου ασφάλισης για 62.000 συνταξιούχους, ζητούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 46 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη και του Διονύσιου Καλαματιανού.

Ο νόμος 4387/2016 πέτυχε να διορθώσει την κατάφωρη αδικία της διαγραφής του παράλληλου χρόνου ασφάλισης και έδωσε την επιλογή στον ασφαλισμένο να διατηρήσει το χρόνο που χρειαζόταν, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του με μια προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης βάσει του οποίου θα υπολογιζόταν η σύνταξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλαιότερη νομοθεσία που ίσχυε (ν.3232/2004) προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου, έτσι ο συνταξιούχος έχανε τις εισφορές που είχε ήδη καταβάλει και δεν είχε καμία ανταπόδοση στη σύνταξή του.

Δυστυχώς παρά το πλήθος των εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί για την εφαρμογή του νόμου, ο e-ΕΦΚΑ επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα και έλλειψη οδηγιών από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητάει από τους υποψήφιους συνταξιούχους υπεύθυνες δηλώσεις για διαγραφή του παράλληλου χρόνου, σαν να μη μεσολάβησε ποτέ η σχετική νομοθεσία αφήνοντας έτσι έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων να περιμένει μήνες προκειμένου να λάβει την οριστική του σύνταξη.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό να απαντήσει πότε θα ολοκληρωθεί ο ορθός υπολογισμός των συντάξεων για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης, καθώς επίσης και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να ξεπεραστούν οι τεχνικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες για να εκδοθούν οι πράξεις συνταξιοδότησης.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.