Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης μιλάει από το βήμα στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019. Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2020, η οποία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία σήμερα το βράδυ. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει το εισόδημα των κτηνοτρόφων και τους καταναλωτές από την αισχροκέρδεια»

Το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, είτε από Βουλγαρία είτε από Ρουμανία, έχει ταλανίσει πολλές φορές την Ελληνική αγορά και μάλιστα με αποτελέσματα τόσο την πίεση τιμών των εγχώριων κτηνοτροφικών προϊόντων, όσο και την εξαπάτηση του καταναλωτή.

Με ερώτηση του προς το αρμόδιο Υπουργείο, για το συγκεκριμένο ζήτημα ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ζητά να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο, ώστε να προστατευτεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων και οι καταναλωτές από την αισχροκέρδεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της ένωσης κτηνοτρόφων Κρήτης, η εγχώρια παραγωγή δε μπορεί να καλύψει τη ζήτηση στην ελληνική αγορά και οι εισαγωγές θεωρούνται «αναγκαίο κακό».

Όμως, μετά και τα φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων προηγούμενων ετών, η ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών είναι επιτακτική, ώστε να προστατευτούν οι ντόπιοι παραγωγοί και οι καταναλωτές και να γνωρίζουν την ακριβή προέλευση του προϊόντος που καταναλώνουν.

Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου σε εταιρία με έδρα το Σχοινά Αλεξάνδρειας, μετά από έλεγχο (28/3/2018) διαπιστώθηκε ότι για μία διετία δεν εξέδωσε φορολογικά παραστατικά, συνολικής καθαρής αξίας 418.087,60 ευρώ που αφορούν παράνομες εισαγωγές ζώντων αρνιών από τη Ρουμανία και εμπόριο ελληνικών και ρουμάνικων νωπών αμνών.

Ειδικότερα, από την διασταύρωση των πιστοποιητικών ενδοκοινοτικού εμπορίου (trade control and expert system) και των τιμολογίων εισαγωγών από τη Ρουμανία διαπιστώθηκε η εισαγωγή 5.740 αμνών χωρίς παραστατικά.

Επιπλέον, από τη σύγκριση των σφαγών που πραγματοποίησε σε σφαγεία της Χώρας και των παραστατικών πώλησης νωπών κρεάτων βρέθηκε πως απέκτησε χωρίς παραστατικά πενήντα τόνους (49.936,60 κιλά) νωπών αμνών Ρουμανίας και πούλησε χωρίς παραστατικά δεκαέξι τόνους (16.085,00 κιλά) νωπών αμνών.

Ο κ. Βαρδάκης, τονίζει στην ερώτησή του, ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, καθώς πλησιάζει το Πάσχα, οπότε και αναμένουμε αύξηση των εισαγωγών αμνοεριφίων.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.