Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση να φανεί συνεπής απέναντι στους συνταξιούχους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για την αναστάτωση που έχει επέλθει στον οικονομικό τους προϋπολογισμό, μετά την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών συντάξεων της περιόδου 2011-2013»

Λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε εις βάρος 190.000 συνταξιούχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών συντάξεων της περιόδου 2011-2013, θα επιχειρήσει να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών με ειδική ρύθμιση στο επικείμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Μάρτιο στη Βουλή.

Ο κ. Βαρδάκης μαζί με 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αναδείξει με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση στις 28 Ιανουαρίου 2020, το μείζον αυτό ζήτημα και είχαν καλέσει τον κ. Υπουργό, να προχωρήσει σε παρεμβάσεις προκειμένου, να γίνουν δεκτές τροποποιητικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2014, ώστε να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη.

Επίσης, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, ο κ. Βαρδάκης είχε ζητήσει την απαλλαγή, από τις προσαυξήσεις, των φορολογουμένων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν ευθύνονται για την αναστάτωση που έχει επέλθει στον οικονομικό τους προϋπολογισμό, αφού ήταν γνωστά στην φορολογική διοίκηση, τα στοιχεία των συνταξιούχων και τα αναδρομικά που έλαβαν, χωρίς ωστόσο να φροντίσει να τους ενημερώσει εγκαίρως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, το Υπουργείο έχει αναγνωρίσει το λάθος της φορολογικής διοίκησης, που λόγω της παραγραφής των υποθέσεων του φορολογικού έτους 2013, προχώρησε σε νέα εκκαθάριση του φόρου για το οικονομικό έτος 2014, με αποτέλεσμα να εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά και αντίστοιχες πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρων οικονομικού έτους 2014, σε όσους είχαν λάβει αναδρομικά, συντάξεων κυρίως και αφορούσαν παρελθόντα έτη, αλλά αυτά κατεβλήθησαν το ημερολογιακό έτος 2013.

Οι φορολογούμενοι πολίτες που έλαβαν τέτοια εκκαθαριστικά διαπίστωσαν λάθη και αδικίες στους φόρους που επιβλήθηκαν. Για παράδειγμα, τα αναδρομικά αφορούσαν συντάξεις που όφειλαν οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να αποδώσουν εγκαίρως, αλλά κατεβλήθησαν αθροιστικά μέσα στο 2013, με αποτέλεσμα ο φόρος που αναλογεί να είναι μεγαλύτερος και άδικος. Επιπλέον, με την συμπερίληψη των αναδρομικών όλων των ετών σε ένα οικονομικό έτος, συμπαρασύρθηκε η αύξηση και άλλων φόρων, όπως η Εισφορά Αλληλεγγύης.  Σε άλλες περιπτώσεις, κάποια ποσά αναδρομικών που εμφανίζονται ως αδήλωτα, είχαν δηλωθεί με χειρόγραφες συμπληρωματικές – τροποποιητικές δηλώσεις. Πολλοί από τους φορολογούμενους που έλαβαν τέτοια εκκαθαριστικά έχουν υποβάλλει αιτήσεις στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων των αναδρομικών, που έλαβαν το ημερολογιακό έτος 2013, σωστά κατ’ έτος αντιστοιχίας.