Στην εκδήλωση της Ο.Μ. Μαλεβιζίου ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μαλεβιζίου, με ομιλητές τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Σπύρο Δανέλλη, και το Δημάρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής πολιτικής, εργασιακά θέματα και το επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις την παρούσα στιγμή, αλλά και θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Βαρδάκης τοποθετήθηκε επί των ασφαλιστικών εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για μια σειρά θέματα που προκύπτουν από το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής τόνισε ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε για τη συνταξιοδοτική δαπάνη είναι ελλειμματικός κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Οι πολυαναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις από μειώσεις φόρων είναι της τάξης από 0.5 έως 3 ευρώ για τους περισσότερους και σε ελάχιστες περιπτώσεις φτάνουν και τα 9 ευρώ. Παρόλα αυτά, με την κατάργηση της 13ης σύνταξης, αλλά και την κατάργηση επί της ουσίας του κοινωνικού μερίσματος προς τους συνταξιούχους, τελικά οι συνταξιούχοι βγαίνουν ζημιωμένοι.
Για την περίπτωση της επαναφοράς των επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα του 2016, ο κ. Βαρδάκης τόνισε πως αυτό δε γίνεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά η όποια κυβέρνηση θα το ενσωμάτωνε στο ασφαλιστικό, καθώς είναι απόφαση του ΣτΕ.
Τελικώς, το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων δεν ευνοείται παρά μόνο όσοι έχουν πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης, με πιο ευνοημένους εκείνους που έχουν πάνω από 40 συντάξιμα χρόνια ασφάλισης, αλλά σε βάθος τριετίας και πενταετίας αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τους διαδοχικά ασφαλισμένους τα απαιτούμενα ένσημα για συνταξιοδότηση από 1500 γίνονται 1000, Αλλά και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, αν εργάζονται και ως μισθωτοί και η ελάχιστη απαιτούμενη ασφάλιση τους καλύπτεται, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και άλλες ασφαλιστικές εισφορές.
Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η κατώτερη κλάση ασφάλισης επιβαρύνεται μηνιαίως, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν την κατώτερη βαθμίδα ασφάλισης, ανεξάρτητα από τα εισοδήματά τους, κάτι που δημιουργεί ανισότητες.
Ερώτημα δημιουργείται για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος , όταν οι εισροές μειώνονται, υπάρχει αύξηση ανεργίας και μαύρης εργασίας, και χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με τον προηγούμενο νόμο, ήταν διασφαλισμένη έως και το 2070.
Σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι μετά την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης βρεθήκαμε μπροστά σε σειρά απολύσεων. Επιπροσθέτως, η άρνηση του κ. Βρούτση να υπογράψει την επεκτασιμότητα στις κλαδικές συμβάσεις επί της ουσίας ακυρώνει τις συλλογικές συμβάσεις.
Η κυβέρνηση επαναφέρει το σκλαβοπάζαρο της εργολαβικής εργασίας και δημιουργεί εκ νέου, όπως το 2012-13-14, προοπτικές εργασιακού μεσαίωνα.
Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης ξεπληρώνει προεκλογικά γραμμάτια με μέτρα εις βάρος του συνόλου του κόσμου της εργασίας.

Για τα θέματα παιδείας ο κ. Βαρδάκης υπογράμμισε ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια, μετά και τη διαμαρτυρία της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, να μην εφαρμοστεί στην πράξη το άρθρο 50 του Ν.4653/2020 για την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με του δημόσιου πανεπιστημίου.
Επίσης, σχολίασε την ανισσόροπη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δε δίστασε με το άρθρο 33 του ίδιου νομοσχεδίου να προβεί στη ραγδαία συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με την αναστολή λειτουργίας τριάντα επτά (37) νέων τμημάτων, μεταξύ των οποίων τα 6 τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) στην Κρήτη.
Ο κ. Βαρδάκης επίσης σημείωσε ότι ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης απαξιώνεται από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα.
Παρά την ολοκληρωτική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών το 2019 ο Υπουργός δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καμία απάντηση για την ενίσχυση των αγροτών της Κρήτης.