Τοποθέτηση Σωκράτη Βαρδάκη στην Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης

Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση με δούρειο ίππο την διοίκηση των ΕΛΤΑ, διαλύουν τον μοναδικό οργανισμό κοινής ωφέλειας»

Την επανεξέταση των αποφάσεων της διοίκησης των ΕΛΤΑ, αλλά και τη γνωστοποίηση του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για τη λειτουργία τους, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης, τα ΕΛΤΑ ως εταιρεία κοινής ωφέλειας, αλλά κυρίως ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας που παρέχουν τις βασικές ταχυδρομικές και οικονομικές υπηρεσίες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας έχουν την υποχρέωση να αποφασίζουν κυρίως με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και να διαθέτουν τις υπηρεσίες αυτές, τόσο στο κέντρο κάθε πόλης όσο και στις πιο δύσβατες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός, καλούνται καθημερινά οι εργαζόμενοι να υποστηρίξουν το έργο της Εταιρίας και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προέβησαν σε πλήθος ενεργειών για τη διάσωση του Οργανισμού και τη διατήρηση του δικτύου του. Βασική ενέργεια υπήρξε η  νομοθέτηση και  χρηματοδότηση της αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ από τα έτη 2013 και εφεξής, επιλύοντας έτσι ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της πολιτικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017 η νέα Κοινή Συμφωνία Πλαίσιο της τριετίας 2017 – 2020, μεταξύ της Διοίκησης και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, με την οποία ολοκληρώθηκε ένα πρώτο βήμα για την διάσωση του Οργανισμού.  Στην εν λόγω Συμφωνία, διατηρούνταν το δικαίωμα στην αποζημίωση του απολυόμενου προσωπικού, όπως ορίζονταν στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ΕΛΤΑ (3/6/2002, Κεφάλαιο ΙΑ, Άρθρο 5), ενώ μάλιστα προβλέπεται η επανεξέταση από κοινού με τη Διοίκηση του ύψους της αποζημίωσης, του τρόπου καταβολής της και μεταβατικών διατάξεων, ώστε και να προσαρμοστούμε στις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού και να εξασφαλιστεί το περί δικαίου αίσθημα.

Επιπλέον, το 2016 η Εταιρία προχώρησε τις διαδικασίες για αδειοδότηση προμήθειας και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που την οδήγησαν στην απόκτηση μεριδίου της αγοράς ενέργειας, συνεχώς εξελισσόμενου.

Τέλος το 1998 οπότε και ιδρύθηκαν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης των ΕΛΤΑ, ώστε να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαζομένων του Οργανισμού. Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, το K.E.K. ΕΛΤΑ συμβάλλει στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης.

Ωστόσο η σημερινή Διοίκηση των ΕΛΤΑ, επέλεξε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, μετά από διαδοχικές αποφάσεις της για συρρίκνωση του δικτύου υποκαταστημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της Εταιρίας, να προχωρήσει μονομερώς ένα ακόμα βήμα προς την απαξίωση του Οργανισμού.            

Με πρόσφατες αποφάσεις της, επιλέγει να περικόψει την αποζημίωση των υπαλλήλων που αποχωρούν με σύνταξη στο 50%, να αποχωρήσει από την αγορά Ενέργειας και να παύσει την λειτουργία των Κ.Ε.Κ. και ο κ. Βαρδάκης ζητά με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση την ανάκληση των αποφάσεων και την ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο λειτουργίας του Οργανισμού.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.