Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση ευτελίζει για άλλη μια φορά επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων»

Σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων προέκυψαν μετά το σύντομο άνοιγμα της πλατφόρμας του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Κρήτης. Με αφορμή το «κλείσιμο» της πλατφόρμας σε λίγα μόλις λεπτά, ο Σωκράτης Βαρδάκης βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε:

«Το 70% των αιτήσεων της Κρήτης έμεινε εκτός προγράμματος. Το μοναδικό κριτήριο ένταξης στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», δεν ήταν τελικά ο πλήρης φάκελος των ιδιοκτητών ακινήτων, ούτε η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, αλλά ούτε και ο επαγγελματισμός των εμπλεκομένων. Το μοναδικό κριτήριο τελικά ήταν η ταχύτητα στην πληκτρολόγηση.

Παρά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Οκτώβριο του 2020, με τις οποίες θέταμε προς τους αρμόδιους Υπουργούς την ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για την Κρήτη, οι επίσημες απαντήσεις που λάβαμε, δεν έδειχναν την παραμικρή πρόθεση για τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδιασμού, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με το ταχύτατο «κλείσιμο» της πλατφόρμας χθες.

Η λογική του «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε», φαίνεται πως αποτελεί τον σοβαρό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, παρότι η εμπειρία από τα προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα έχει αποδείξει ότι η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει άλλες διαδικασίες και αξιολογήσεις.

Μια λογική που εξευτελίζει και εκθέτει ανεπανόρθωτα εκατοντάδες μηχανικούς και συμβούλους έργου που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Οι πόροι του προγράμματος σε επίπεδο Κρήτης απορροφήθηκαν αστραπιαία, με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να αναφέρουν ότι η διαδικασία κράτησε μόλις 13 λεπτά.

Χιλιάδες δικαιούχοι έμειναν για ακόμη μία φορά εκτός Προγράμματος με μοναδικό κριτήριο την ταχύτητα πληκτρολόγησης της αίτησης καταχώρησης, όταν κατά την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας της πλατφόρμας, η οποία διήρκεσε μόλις 4 ημέρες με σκοπό την εξοικείωση των πολιτών με το πρόγραμμα, υπολογιζόταν ότι χρειάζονταν τουλάχιστον 15 λεπτά προκειμένου κάποιος με μία καλή γνώση του περιβάλλοντος να ολοκληρώσει την καταχώρηση.

Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί και ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθησυχάζει όσους έμειναν εκτός, με την υπόσχεση ότι θα υλοποιηθεί νέο, αντίστοιχο πρόγραμμα τους επόμενους μήνες. Ξεχνώντας τη λεπτομέρεια ότι όσοι έμειναν εκτός Προγράμματος, προστίθενται σε αυτούς που έμειναν εκτός του προηγούμενου Προγράμματος.

Ξεχνώντας ότι κάποιοι έπρεπε να πληρώσουν από την αρχή το κόστος της όλης διαδικασίας (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, Αμοιβή Συμβούλου Έργου), ενώ το είχαν πράξει στο προηγούμενο πρόγραμμα και με τη λογική της Κυβέρνησης, θα πρέπει να ξαναπληρώσουν στο επόμενο.

Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία να διαθέσουν άμεσα τους επιπλέον πόρους που απαιτούνται, ώστε να μην μείνει κανένας πλήρης φάκελος ακινήτου, εκτός του Προγράμματος. Έχουν κατατεθεί προτάσεις από τα συμβουλευτικά όργανα του Υπουργείου όπως το ΤΕΕ, ενώ υπάρχει και η εμπειρία των προηγούμενων κύκλων του Προγράμματος, που όμως, προφανώς, δεν ελήφθησαν υπόψιν.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.