Σωκράτης Βαρδάκης: “Η Κυβέρνηση βαδίζει με ρυθμούς χελώνας όταν πρόκειται για την στήριξη των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πτώχευση της εταιρείας Thomas Cook”

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση α) της από 25.09.2019 Π.Ν.Π. «Επείγουσα ρύθμιση για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής» (Α΄ 142), β) της από 30.09.2019 Π.Ν.Π. «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας» (Α΄ 145), γ) της από 04.10.2019 Π.Ν.Π. «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» (Α΄ 150) και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «είναι απορίας άξιο γιατί οι Βουλευτές μαθαίνουν για το πόρισμα ΚΕΘΕΑ ,μετά από 4 μήνες από την έκδοσή του και βέβαια δεν καταλαβαίνω το λόγο που η ΝΔ κουνάει το δάχτυλο για το πόρισμα, μετά από 36 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, όταν μάλιστα κυβερνάει τα 33 χρόνια ή μήπως τα θέματα προέκυψαν, αν προέκυψαν δηλαδή, τα τελευταία 4 χρόνια και μάλιστα σε μία δομή από τις 110. Ο λαϊκισμός της Κυβέρνησης πραγματικά δεν έχει όρια».

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση με καθυστέρηση 2 μηνών προωθεί ρύθμιση για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που συνδέονται με την Thomas Cook μειωμένα ένσημα (από 100 σε 80) για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας και αυξημένο διάστημα επιδότησης ανεργίας κατά 1 μήνα. Ταυτόχρονα, η σημαντικότερη ρύθμιση για τους εργαζόμενους, που είναι η θεσμοθέτηση των μειωμένων ενσήμων για να δικαιούνται επίδομα ανεργίας, προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης, παραπέμποντας έτσι σε ένα αόριστο μέλλον την εφαρμογή της.

Κάλεσε μάλιστα τον αρμόδιο Υπουργό, να δώσει συγκεκριμένο και αληθές αυτή τη φορά χρονοδιάγραμμα έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης, καθώς όπως είχε διαβεβαιώσει ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, πριν 20 μέρες, σε 24 ώρες θα είχε νομοθετήσει. Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι για να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να προβλέπεται ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις της ΠΝΠ για τους εργοδότες θα εφαρμόζονται μόνο όταν δεν εκκρεμεί πληρωμή δεδουλευμένων, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Ως εκ τούτου, κάλεσε την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει διάταξη που να διασφαλίζει το αυτονόητο, αλλά και να διευκρινίσει τον τρόπο, με τον οποίο θα διαπιστώνεται ότι ο εργαζόμενος ανήκει στην κατηγορία της ρύθμισης.

Παρακολουθήστε το βίντεο από την τοποθέτηση του κ. Βαρδάκη: