Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση απέδειξε άλλη μια φορά ότι στόχο έχει την εξόντωση των εποχιακά εργαζομένων»

Την ώρα που από το βήμα της Βουλής και από τα τηλεοπτικά παράθυρα, ο Υπουργός Εργασίας, χωρίς αντίλογο, επαίρεται για τα δήθεν αντανακλαστικά της Κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, ειδικά στις τουριστικές περιοχές της χώρας και τα νησιά, εξακολουθούν να μην δικαιούνται επίδομα ανεργίας και να βρίσκονται κάτω από τα όρια της επιβίωσης.

Δυστυχώς το φιάσκο της Κυβέρνησης δεν σταματάει εκεί, καθώς οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης και Ρόδου, με κοινοβουλευτική τους αναφορά, κατέθεσαν στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την κοινή επιστολή των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου, με την οποία ζητείται από την πολιτική ηγεσία η ένταξη των εποχιακά εργαζόμενων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο του 2020, στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Στην ίδια κατεύθυνση, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη και με τη συνυπογραφή 43 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατατέθηκε πρόταση τροπολογίας που επιλύει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, ώστε χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι να μπορούν να ενταχθούν σε επιδότηση ανεργίας μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής σύμβασης. Ωστόσο ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας δεν έκανε δεκτή την τροπολογία, παρατείνοντας την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα χιλιάδων εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια, αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί, κ.λ.π.), δεν μπορούν το επόμενο διάστημα να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οικονομικής στήριξης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επιχειρήσεις αυτές, λόγω της πανδημίας, την περίοδο του Νοεμβρίου τα προηγούμενα έτη, απασχολούσαν προσωπικό έως 25% του προσωπικού που απασχολούσαν την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, λόγω της επέκτασης αναστολών συμβάσεων που υπήρξε εξαιτίας του 2ου lockdown, δεν πληρούσαν το κριτήριο αυτό. Έτσι φέτος αυτές οι επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται εποχιακές.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.