Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μερίμνησε για τους Οινοπαραγωγούς. Η Κυβέρνηση πότε…;; »

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης καθώς και 20  συνυπογράφοντες 

ζητούν να μάθουν για την πραγματική στήριξη των Οινοποιών μέσω του μέτρου απόσταξης κρίσης.

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 1723/179088/3-7-2020 (Β΄ 2764) Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του άρθρου 3 του κατ’ εξουσιοδότηση Καν (ΕΕ) 2020/592», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε σε ισχύ το πρόγραμμα στήριξης «Απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης» και κάλεσε τους οινοπαραγωγούς να παραδώσουν για απόσταξη μέρος του κρασιού τους που βρίσκεται σε δεξαμενές.

Ενώ το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ για την αντιμετώπιση που έχει επιφέρει η πανδημία covid-19, οι χρηματοδοτήσεις του μέτρου δεν έχουν προβλεφθεί να είναι ακατάσχετες, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις που τα Οινοποιεία έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, να μην μπορούν τελικά να αποδώσουν τα χρήματα προς τους παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα το Υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει  ποιοι είναι οι Συνεταιρισμοί και τα Οινοποιεία που θα ενταχθούν στο μέτρο και  θα λάβουν μέρος από τα 25 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού του μέτρου. 

Οι Βουλευτές καλούν τον Υπουργό να απαντήσει, ποιοι είναι οι φορείς του Νομού Ηρακλείου, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Μέτρο της απόσταξης κρίσης και ποια μέτρα θα λάβουν για να  διασφαλίσουν την στήριξη των οινοπαραγωγών, αφού δεν μπορούν να ενταχθούν απευθείας στο μέτρο. 

Επίσης, αν προτίθεται να προχωρήσει σε ρύθμιση έτσι, ώστε η χρηματοδότηση του προγράμματος να είναι ακατάσχετη για τα Οινοποιεία. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.