Σωκράτης Βαρδάκης: «Η επαναφορά κεκτημένων δικαιωμάτων αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς της εργατικής τάξης»

«Το Μάη του 1886 σημειώνεται κορυφαία στιγμή με τα εργατικά συνδικάτα να ξεσηκώνονται στο Σικάγο διεκδικώντας δικαιώματα των εργαζομένων και κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Με αυτή την ματωμένη εξέγερση των εργατών αλλά και με μια σειρά κινητοποιήσεων και οργανωμένων δράσεων που έπεσε σαν ντόμινο στις υπόλοιπες χώρες, κερδίζονται καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στην Ελλάδα, όλοι οι κλάδοι μέσω απεργιακών αγώνων που χαρακτηρίζονταν από πρωτόγνωρη μαζικότητα διεκδικούσαν τη δυνατότητα της εργατικής τάξης να επιβιώσει με αξιοπρέπεια.

131 χρόνια μετράμε από τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886 και 81 χρόνια από τους καπνεργάτες του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Κανένας τους δεν λύγισε, αντιθέτως έδωσαν μάχη και πλήρωσαν με τη ζωή τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η 1η Μάη είναι μέρα έμπνευσης και αλληλεγγύης. Είναι η μέρα της νίκης της εργατικής τάξης, είναι η μέρα των εργατών.

Σήμερα καλούμαστε να αγωνιστούμε για δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και απορρυθμίστηκαν από πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων. Η επαναφορά των κεκτημένων δικαιωμάτων αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς της εργατικής τάξης.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.