Σωκράτης Βαρδάκης: «Η επαναλειτουργία των σχολείων πρέπει να συνοδεύεται με στήριξη των σχολικών καθαριστών/στριών»

Τις καταγγελίες 31 Σωματείων Σχολικής Καθαριότητας,  θέτει υπόψη των αρμόδιων Υπουργών, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστολή των Σωματείων προς τον Πρωθυπουργό, επισημαίνουν ότι αισθάνονται “αντικείμενα μιας χρήσης”, καθώς δεν τους παρέχονται ούτε μέσα ατομικής προστασίας, ούτε έχουν δικαίωμα στη λήψη αδειών ειδικού σκοπού, ούτε δικαίωμα απαλλαγής από τα καθήκοντα ως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, ενόψει μάλιστα της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Οι εργαζόμενοι  καλούν την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί, δρομολογώντας λύσεις γύρω από το απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησής τους. Την ώρα που 9.500 συμβασιούχες και συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα, διατίθενται να δώσουν γι’ άλλη μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στις σχολικές μονάδες, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα ασφαλές και υγειές σχολικό περιβάλλον, δεν έχουν δοθεί εκ μέρους των αρμοδίων Υπουργείων οι στοιχειώδεις εγγυήσεις εργασίας με ασφάλεια και εργασίας με δικαιώματα.

Ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Η προστασία και η στήριξη των σχολικών καθαριστών/στριών, λόγω και της αυξημένης επικινδυνότητας της εργασίας τους, κρίνονται πιο αναγκαίες από ποτέ. Θα πρέπει τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν υπόψιν τους σοβαρά τις καταγγελίες και να στηρίξουν τον κλάδο που συνεχίζει να δίνει, από την αρχή της πανδημίας, καθημερινό αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι αξίζουν σεβασμό και πρέπει να τυγχάνουν προστασίας και όχι εμπαιγμού».

Τα αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά καταγράφονται στην επιστολή των σωματείων και για τα οποία καλείται η Κυβέρνηση να μεριμνήσει, δρομολογώντας λύσεις είναι τα εξής:

• Έναρξη διαδικασιών για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Ως προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση του Covid-19, ανανέωση για τα επόμενα 3 χρόνια όλων των υφιστάμενων συμβάσεων των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα, με αύξηση των κονδυλίων αποζημίωσης ανά σχολική αίθουσα.

• Επιδοτούμενη κατάρτιση στις διαδικασίες περιορισμού της διάδοσης του Covid-19 στα σχολικά συγκροτήματα και Πιστοποίηση Επαγγέλματος.

• Αξιοπρεπείς αμοιβές και Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.

• Αποζημίωση για προκάτ αίθουσες, αίθουσες πληροφορικής και εργαστηρίων, οι οποίες δεν είναι δηλωμένες στο my school, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται ΔΩΡΕΑΝ σήμερα από συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα.

• Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών, Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.

• Μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. • Εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή Σ.Σ.Ε. και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.