Κατά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Ολοκαυτώματος στον Αμιρά της Βιάννου

Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Βιάννος δεν ξεχνά και η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται»

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Ηρώο Ολοκαυτώματος στον Αμιρά της Βιάννου παρευρέθη ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Στη δήλωσή του με αφορμή την επέτειο των 75 χρόνων από το Ολοκάυτωμα της Βιάννου, ο κ. Βαρδάκης δήλωσε:

«Στο μαρτυρικό αυτό τόπο στις 14 Σεπτέμβρη του 1943 ξεκίνησε η Σφαγή της Βιάννου. 114 νεκρούς άφησαν πίσω τους τα ναζιστικά στρατεύματα φεύγοντας από τα Αμιρά για να συνεχίσουν “πάραυτα και χωρίς διαδικασίες” τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων, τις καταστροφές και λεηλασίες σε 20 χωριά της Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας διαπράττοντας ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά των Καλαβρύτων. Καταγεγραμμένα 461 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Ο Σεπτέμβριος του 1943 βύθισε τον τόπο μας σε ανεξίτηλο πένθος. Η ναζιστική κτηνωδία σφράγισε τον τόπο μας και τη ζωή όσων επέζησαν και κλήθηκαν να ανέβουν το δικό τους Γολγοθά. Χήρες και ορφανά γέμισαν τα ‘καμένα χωριά της Βιάννου’.

Σήμερα 75 χρόνια μετά είμαστε εδώ όχι μόνο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή της Βιάννου αλλά και σε όλους όσους έζησαν τις επιπτώσεις του ολοκαυτώματος και σήμερα δεν είναι μαζί μας, αλλά για να ανανεώσουμε την υπόσχεση για ανυποχώρητο αγώνα για διεκδίκηση αποζημιώσεων και δικαίωση.

Η Βιάννος δεν ξεχνά και η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται».

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.