Σωκράτης Βαρδάκης: «Η αναλγησία της Κυβέρνησης στερεί την σύνταξη σε εργαζόμενους που έχουν ακόμα και πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης»

Την ανακούφιση των συμπολιτών μας, που οφείλουν σε Ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, ζητούν με ερώτησή τους, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας& Κοινωνικών Υποθέσεων, 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Ειδικότερα οι βουλευτές αναφέρονται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ελήφθησαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των οποίων δόθηκε η δυνατότητα σε οφειλέτες που είχαν οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, να υπαχθούν σε ρυθμίσεις με ευνοϊκές δόσεις.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις, που έδωσαν ανάσα σε ανθρώπους, που σήκωσαν το βάρος στις πλάτες τους, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και κατέληξαν με οφειλές και αντικειμενική αδυναμία πληρωμής τους.

Από την ρύθμιση των 100 δόσεων με το ν. 4321/2015, συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις με την αύξηση των ποσών που μπορούσαν να συμψηφιστούν με συντάξεις, σε 50.000 ευρώ αντί των 20.000 ευρώ για όσους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως την 30η Σεπτεμβρίου 2015, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα που είχε προκύψει με την συσσώρευση οφειλών. Ακολούθησε η εξωδικαστική ρύθμιση με το ν. 4469/2017, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει οφειλές τόσο προς πιστωτές, όσο και προς το Δημόσιο.

Εν συνεχεία, μεγάλη ανακούφιση δόθηκε με το νόμο 4611/2019, που αποτέλεσε μια πραγματική ανάσα για εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι μπόρεσαν να διευθετήσουν επιτέλους τις οφειλές του παρελθόντος. Οφειλές που δημιουργήθηκαν από την αντικειμενική αδυναμία αυτών των ανθρώπων να καταβάλλουν στα ταμεία τους, τις ασφαλιστικές εισφορές, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην διοίκηση.

Όλες οι παραπάνω δυνατότητες που παρείχε η απελθούσα Κυβέρνηση για ρύθμιση των οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αποδείχτηκαν σωτήριες για τη διευκόλυνση οφειλετών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν χρεωμένοι στο Δημόσιο, χωρίς να μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, να έχουν υγειονομική κάλυψη, ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε και για τα παιδιά τους, να μην μπορούν να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης, ακόμα και αν έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις ευνοϊκών δόσεων, δεν βρίσκονται πλέον σε ισχύ και τα όρια οφειλής, που ισχύουν σε κάθε ταμείο, ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, είναι μεγάλα. Μάλιστα η οποιαδήποτε καταβολή εφάπαξ ποσού αποτελεί σοβαρή και αντικειμενική δυσκολία για ανθρώπους, οι οποίοι έχοντας διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, δεν έχουν άλλους εισοδηματικούς πόρους. Μέσω της ερώτησης τονίζεται ότι λόγω υγειονομικής κρίσης, το πρόβλημα έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο καθώς η πλειονότητα των πολιτών βρίσκεται εγκλωβισμένη, αδυνατώντας όχι μόνο να εξοφλήσει τις οφειλές της, αλλά ακόμα και να επιβιώσει.

Οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης, αναφερόμενοι στην μέριμνα που πρέπει να προσφέρει το Κράτος σε ανθρώπους που δεν μπορούν αντικειμενικά να έχουν κανένα άλλο εισόδημα, πόσο μάλλον να στερούνται το δικαίωμα συνταξιοδότησης, καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση, ευνοϊκών δόσεων, πέραν της πάγιας και διαρκούς ρύθμισης του ν. 4152/2013, για οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και να τροποποιήσουν τους όρους καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες, υποψήφιους συνταξιούχους, ακυρώνοντας το ανώτατο όριο οφειλής, ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης.

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης δήλωσε: «Μετά την υπ αριθμ 6345/8.5.20 κοινοβουλευτική ερώτηση μου, η οποία παραμένει ακόμα αναπάντητη από τον Υπουργό Εργασίας, επανέφερα το θέμα στην βουλή με επίκαιρη ερώτηση, η οποία συζητήθηκε στις 10 Ιουλίου, αλλά και πάλι αντί ο Υπουργός να προσεγγίσει το ζήτημα με σοβαρότητα και ευαισθησία, αρκέστηκε στο να συγχαρεί τον εαυτό του και την Κυβέρνησή του για το δήθεν ανταποδοτικό, ευνοϊκό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που δημιούργησαν, ισχυριζόμενος ότι οποιαδήποτε καινούρια ρύθμιση θα διατάρασσε την δημοσιονομική ισορροπία.

Για ακόμα μια φορά, δεν δίστασε να απαντήσει σε θέματα μείζονος σημασίας, με υπεκφυγές και αντιπολιτευτικού τύπου ομιλίες. Αυτό που δεν καταλαβαίνει όμως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από λόγια αλλά από πράξεις και κυβερνήσεις που δίνουν λύσεις άμεσα σε προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας. Η αδιαφορία και οι άστοχες απαντήσεις που δίνουν μονίμως σε οτιδήποτε αφορά την μέριμνα της κοινωνίας, οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας, αλλά και τις οικογένειες αυτών σε απόγνωση»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.