Σωκράτης Βαρδάκης: “Η αναγνώριση ολοκαυτωμάτων και γενοκτονιών, υποχρέωση και ιερό καθήκον όλων μας. Είναι η δικαίωση των θυμάτων ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας”

Με αφορμή την ημέρα μνήμης για τα θύματα των Γενοκτονιών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε:

“Η 9η Δεκεμβρίου, είναι ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα των Γενοκτονιών. Ενός εγκλήματος, που χαρακτηρίζεται από ωμή βαρβαρότητα απέναντι στην ανθρωπότητα. Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλα αυτά τα θύματα, που υπέστησαν βίαιη εξόντωση, με αποτέλεσμα τον μερικό ή ακόμα και ολικό αφανισμό της φυλετικής, εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας, που ανήκαν.

Ταυτόχρονα είναι και ημέρα Πρόληψης και Καταστολής αυτού του Αποτρόπαιου Εγκλήματος, καθώς , με αφορμή το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 9 Δεκεμβρίου 1948, υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ, η ομώνυμη Σύμβαση, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 12 Ιανουαρίου 1951. Επικυρώθηκε από περισσότερες από 20 χώρες, με την Ελλάδα να την εντάσσει στο εσωτερικό της δίκαιο με το Ν.Δ. 3091 της 6/12 Οκτωβρίου 1954 (ΦΕΚ Α’ 250). Το 1988 θα υπογραφεί και από τις ΗΠΑ.

Εθνοκαθάρσεις, ολοκαυτώματα και κάθε λογής εκτεταμένες θηριωδίες έχουν λάβει χώρα σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Γενοκτονία των Κούρδων του Ιράκ, γενοκτονία των Μοριορί, γενοκτονία της Ρουάντα, γενοκτονία των Πυγμαίων, γενοκτονία των αυτοχθόνων Αμερικανών, είναι κάποια από τα ζοφερότερα γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας, με τις γενοκτονίες να μην εξαντλούνται δυστυχώς στη λίστα.

Μαζική σφαγή του ασσυριακού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και την περίοδο του 1912-1922, γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε πρόσφατα σε μια συμβολική, αλλά ιστορική κίνηση, με την αναγνώριση μέσω ψηφίσματος, της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

Μιας φρικτής εξόντωσης, που διεπράχθη, πριν από έναν αιώνα περίπου, με αποτέλεσμα την σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων. Μια σχεδιασμένη επιχείρηση εξόντωσης των Αρμενίων, με εκατόμβες θυμάτων στους δρόμους προς τη Συρία και τον ποταμό Ευφράτη.

Τα τοξικά αέρια και τα φάρμακα, αποτέλεσαν κάποιες από τις μεθόδους που εφάρμοσαν οι Οθωμανοί για να αφανίσουν τους Αρμένιους, με την Τουρκία ακόμα και σήμερα να αρνείται κατηγορηματικά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στον Πόντο, οι Τούρκοι στοίβαζαν τους ανθρώπους, σε βάρκες και τους έπνιγαν στα ανοικτά της Σαμψούντας και της Τραπεζούντας. Η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική έναν αιώνα μετά, αυτή την φορά κατά των Κούρδων στη Συρία.

Ο αποτροπιασμός για αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα είναι μεγάλος. Ακόμα πιο φρικτό όμως είναι να σιωπάμε μπροστά σε αυτές τις κτηνωδίες που εκτυλίχθησαν και δυστυχώς εκτυλίσσονται ακόμα και σήμερα.

Σήμερα, δεν επιδιώκουμε να αναζωπυρώσουμε το μίσος των λαών. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη αυτών των ανθρώπων, που υπέστησαν ανθρώπινη θηριωδία, επειδή και μόνο διέφεραν σε θρησκεία, σε γλώσσα, σε έθνος.

Δικαίωση εκείνων που έπεσαν θύματα ολικού αφανισμού, η αναγνώριση ολοκαυτωμάτων και γενοκτονιών.

Δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ιερό καθήκον όλων μας.”