Σωκράτης Βαρδάκης: «Ελλιπή αποδεικνύονται τα μέτρα πρόληψης στα ειδικά σχολεία και η προετοιμασία της Κυβέρνησης για το άνοιγμά τους μετά τις γιορτές»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά ζητήματα με τα μέτρα πρόληψης στα Ειδικά Σχολεία και την ανησυχία για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών μετά τις γιορτές, πραγματοποίησαν 43 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους  Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αφορμή υπήρξε το γεγονός της καθυστερημένης εφαρμογής του πρωτοκόλλου για τον Covid-19, μετά εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού, εργαζομένου στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία του Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΑΠΑΗΚ).

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση των γονέων των παιδιών έγινε με μία μέρα καθυστέρηση, θέτοντας σε αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος για 14 ημέρες, χωρίς όμως να τους ζητηθεί να κρατήσουν τα παιδιά σε απομόνωση για το αντίστοιχο διάστημα. Οι μαθητές ωστόσο συμμετείχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία στα Ειδικά Σχολεία όπου φοιτούν, προκαλώντας τεράστια ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, με το σοβαρό αυτό συμβάν στο ΠΑΑΠΑΗΚ και τη διαχείρισή του, προκύπτουν εύλογες ανησυχίες για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων και των υφιστάμενων μέτρων προστασίας, τα οποία περιορίζονται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας του προσωπικού, αλλά προαιρετική για τους μαθητές (λόγω αδυναμίας πολλών παιδιών με κινητικά αλλά και αισθητηριακά προβλήματα να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδηγία) και σποραδική πραγματοποίηση τεστ σε προσωπικό και μαθητές.

Κι αυτό τη στιγμή που, λόγω των δυσκολιών που προαναφέρθηκαν με τη χρήση μάσκας, των ιδιαιτεροτήτων των παιδιών που δεν επιτρέπουν -τις περισσότερες φορές-  την τήρηση κανόνων υγιεινής, αλλά και τη φύση των ειδικών θεραπειών, που περιλαμβάνουν συχνά άμεση σωματική επαφή προσωπικού και παιδιών, τα Ειδικά Σχολεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και θα έπρεπε να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα.

Όπως είναι λογικό, η ανησυχία επεκτείνεται αλυσιδωτά και στο άνοιγμα των Σχολείων Γενικής Αγωγής, μετά τις γιορτές. Οι μαθητές ανησυχούν, οι γονείς ανησυχούν, οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν, η κοινωνία ολόκληρη ανησυχεί, όταν βλέπει να μοιράζονται εκατομμύρια αριστερά και δεξιά και να μην περισσεύει ούτε 1 ευρώ για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Για τους λόγους αυτούς, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ασφαλέστερη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο μαθητές αλλά και προσωπικό, όπως το συμβάν με το ΠΑΑΠΑΗΚ.

Επίσης ζητούν να ενημερωθούν για τις ενέργειες που έχουν σχεδιαστεί, με σκοπό την ασφαλή επάνοδο μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών των Σχολείων Γενικής Αγωγής μετά τις γιορτές. Τέλος, ρωτούν αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ σχετικά με την διαδικασία ιχνηλάτησης και ενημέρωσης των ατόμων, μαθητών και εργαζομένων, που ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα που εντοπίστηκε στο ΠΑΑΠΑΗΚ.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.