”θφότγσγ τυμ ήώηώυμ ξαι τοθ σθμϋκοθ τοθ σςεδΏοθ μϋλοθ τοθ ’ποθώψεΏοθ ≈ώψασΏαρ,  οιμυμιξόρ Νσωήκισγρ ξαι  οιμυμιξόρ Νκκγκεψψΐγρ "Νσωακιστιξίρ ξαι σθμτανιοδοτιξίρ ώθηλΏσειρ - Νμτιλετΰπισγ τγρ αδόκυτγρ εώψασΏαρ - ≈μΏσςθσγ τγρ πώοστασΏαρ τυμ εώψαφολίμυμ - ≈πιτώοπεΏα ασθμϋδεθτυμ αμγκΏξυμ ξαι ήκκερ διατήνειρ", τγμ ‘ώΏτγ 10 …οθκΏοθ 2018, στγμ œκολίκεια τγρ ¬οθκόρ. (EUROKINISSI/‘Ν‘…ΝΆΝ Χ–œΥΝ―«)

Σωκράτης Βαρδάκης: «Εγκαταλείπετε επί τούτου την Κρήτη! Ο ΒΟΑΚ θα ήταν ήδη σε πορεία υλοποίησης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Για το θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα, και την εξέλιξή του, κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών 20 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Η εξέλιξη του έργου, από το οποίο εξαρτάται η αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις χρονικές δεσμεύσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση μέχρι σήμερα, ακόμα και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον αρμόδιο Υφυπουργό του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών, το μόνο το οποίο υπήρξε στη συνέχεια ως απάντηση ήταν η  εκκωφαντική σιωπή γύρω από το θέμα.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών προκήρυξαν και ανάθεσαν τις μελέτες γεωμετρικών σχεδιασμών για τη σύνταξη μελέτης περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Προκηρύχθηκαν  τον Ιούνιο του 2018 δύο διαγωνισμοί, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, τον Οκτώβριο του 2018. Η δεύτερη φάση των διαγωνιστικών διαδικασιών προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο του 2019, η κατάθεση τεχνικών και οικονομικών προσφορών τον Νοέμβριο του 2019, μαζί με τις γεωλογικές μελέτες που θα υλοποιούσαν οι συμμετέχοντες, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και την προκήρυξη αναδόχου τον Δεκέμβριο του 2019.

Επίσης, προβλέφθηκε να ξεκινήσει ο ΒΟΑΚ από το Καστέλι Χανίων και είχε ανακοινωθεί. Αυτό προέκυψε από τις μελέτες που και δικαιολογούν την ένταξη του τμήματος Καστέλι Χανίων – Χανιά, από τους κυκλοφοριακούς φόρτους που μετρήθηκαν, με διατομή αυτοκινητοδρόμου. 

Επιπλέον προχώρησαν οι διαδικασίες ωρίμανσης (απαλλοτριώσεις) για το τμήμα Νεάπολης – Αγίου Νικολάου.

Οι διαδικασίες προχώρησαν σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ν. 4412/2016.

Και ενώ αρχικά ο κ. Υφυπουργός Υποδομών, διατεινόταν ότι δεν υπάρχει, καμία δρομολογημένη εξέλιξη σε ότι αφορά τον ΒΟΑΚ, οι απαντήσεις που δόθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, ήρθαν να τον διαψεύσουν  και τον ίδιο και τα υπόλοιπα στελέχη της παράταξής του.

Και είναι απορίας άξιο, πώς μπορεί κάποια Κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη ενός έργου, αν δεν ολοκληρωθούν προκαταρκτικά βήματα, όπως έρευνες Προέλευσης – Προσδιορισμού των μετακινήσεων στον ΒΟΑΚ, μετρήσεις φόρτου και σύνθεσης κυκλοφορίας, αξιολόγηση των τεχνικών λύσεων (της αρχικής και της νέας), ώστε να επιλεγεί τελικά η χάραξη που θα υλοποιηθεί και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η χρηματοδότηση του έργου, να ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος έλεγχος οδικής ασφάλειας.

Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου προέβλεπε τις προσφορές των συμμετεχόντων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και την άμεση υλοποίηση εντός πενταετίας. Η κυβέρνησή σας μεταθέτει τις όποιες διαδικασίες  στο επόμενο έτος.

Επιπλέον, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κρήτη τον Φλεβάρη του 2020, ο ίδιος δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο, ύψους 70-80 εκ. ευρώ.

Οι διαδικασίες είχαν προχωρήσει και σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το έργο θα βρισκόταν ήδη σε διαδικασία υλοποίησης. Ένα έργο καίριο και καθοριστικό τόσο για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού όσο και για τις συνθήκες οδικής ασφάλειας για τους οδηγούς. Ο φόρος αίματος στην άσφαλτο στο νησί είναι δυσβάσταχτος. Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν, για το  στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι απαραίτητες μελέτες, για τη χρηματοδότηση του έργου, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας, καθώς και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού.