Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης μιλάει από το βήμα στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019. Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2020, η οποία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία σήμερα το βράδυ. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σωκράτης Βαρδάκης: «Δωράκια με απ΄ευθείας αναθέσεις, φρόντισε να προσφέρει η Κυβέρνηση σε συγκεκριμένες εταιρίες»

Τις απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών απολύμανσης, απεντόμωσης και μυοκτονίας καθώς και προμηθειών υλικού απολύμανσης και καθαριότητας στις φυλακές, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σε συγκεκριμένες εταιρίες, που δεν είχαν καμία προηγούμενη ενασχόληση με το αντικείμενο του έργου, το οποίο τους ανατέθηκε, στηλιτεύουν μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενέκρινε την διάθεση ποσού 180.000 ευρώ(μαζί με τον ΦΠΑ) για την απολύμανση όλων των καταστημάτων κράτησης και των υπηρεσιακών τους οχημάτων και εν συνεχεία ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο σε μονοπρόσωπη εμπορική κεφαλαιουχική εταιρία ΙΚΕ.

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι η συγκερκιμένη εταιρία, η οποία ουδέποτε μέχρι την ανάθεση του έργου, παρείχε υπηρεσίες απολύμανσης, προσέθεσε στο καταστατικό της, την εμπορική δραστηριότητα για «παροχή υπηρεσιών καθαρισμού και απολυμάνσεων επαγγελματικών και οικιακών χώρων», λίγες ημέρες πριν της ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο. Ακολούθως, με νέα απόφαση της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής, ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία, το έργο τη απεντόμωσης-μυοκτονίας των ελληνικών φυλακών έναντι συνολικού ποσού 146.940 ευρώ(με τον ΦΠΑ), καθώς και το έργο της απολύμανσης των ελληνικών φυλακών και των οχημάτων τους,έναντι του ποσού των 179.800 ευρώ(με τον ΦΠΑ).

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αποφάσεις του, λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε αναθέσει το έργο της απεντόμωσης-μυοκτονίας σε διάφορες φυλακές της χώρας, όπως αυτή στις φυλακές Αλικαρνασσού στις 20-3-2020, έναντι ποσού αμοιβής 1.200 ευρώ,  στις φυλακές Ναυπλίου στις 17-3-2020 έναντι ποσού 2.194,80 ευρώ και στο Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού στις 26-3-2020 έναντι ποσού 2.600 ευρώ. Επίσης, με άλλη απόφαση της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής, στις 3-4-2020,  δίδεται με απ΄ευθείας ανάθεση σε αλλη μονοπρόσωπη εταιρία ΙΚΕ με έδρα το Αιγάλεω, η προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής και απολυμαντικών για τις ανάγκες των φυλακών, συνολικού ύψους 232.648 ευρώ(μαζί με τον ΦΠΑ). Το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι ότι συγκεκριμένη εταιρεία συστάθηκε στις 29 Μαρτίου 2020, με κεφάλαιο 3.000 ευρώ,  μόλις τέσσερις ημέρες πριν από ην απ ευθείας ανάθεση σε αυτήν, της σύμβασης των 232.648 ευρώ, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του ΓΕΜΗ.

Ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Δωράκια με απ΄ευθείας αναθέσεις, φρόντισε να προσφέρει η Κυβέρνηση σε συγκεκριμένες εταιρίες. Μόνο αδικαιολόγητη και βιαστική μπορεί να χαρακτηριστεί η λήψη αποφάσεων και ανάθεση έργων σε αυτές, αφού η γειονομική κρίση την οποία βιώνουμε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει εξαιρέσεις από τον κανόνα της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Η κυβέρνηση να πάρει θέση και να προχωρήσει σε ελέγχους τυχόν ευθυνών για τις απ΄ευθείας αναθέσεις προμηθειών και υπηρεσιών του δημοσίου καθώς την επάρκεια των εταιριών αυτών όσον αφορά στην επιτέλεση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν».

Με αφορμή τα παραπάνω οι βουλευτές, απευθυνόμενοι στον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητούν να μάθουν αν η εν λόγω εταιρεία τηρεί τα εκ του νόμου προβλεπόμενα εχέγγυα, καθώς και τα κριτήρια, βάσει των οποίων επιλέχθηκε για την παροχή υπηρεσιών απολύμανσης και απεντόμωσης-μυοκτονίας στις φυλακές της χώρας, η οποία εταιρία μάλιστα μέχρι πρόσφατα δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο αυτό.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.