Σωκράτης Βαρδάκης: «Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα επιβίωσης μεροκαματιάρηδων συνανθρώπων μας.»

Παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη (101.5) για τα θέματα της λειτουργίας των σχολών μετεκπαίδευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των μέτρων για  τους απολυμένους εργαζόμενους λόγω της κατάρρευσης της Thomas Cook, αλλά και για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, έκανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο κ. Βαρδάκης αρχικά ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και τόνισε ότι όταν μιλάμε για τον τουρισμό, τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης, πρέπει να είμαστε αυστηροί για το παρεχόμενο προϊόν, την ποιότητα του οποίου διασφαλίζει η γνώση. Και η μετεκπαίδευση βοηθά τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθύμισε ότι το 2014 οι σχολές μετεκπαίδευσης είχαν κλείσει και μετά από αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά και του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, προς την τότε Υπουργό Τουρισμού, την κα. Κουντουρά, επαναλειτούργησαν το 2017, σε Χανιά και Λασίθι, (κακώς τότε εξαιρέθηκε το Ηράκλειο).

Κατά την τελευταία συνάντηση που είχε ο κ. Βαρδάκης με το σημερινό Υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη και τον Υφυπουργό κ. Κόνσολα υπήρξε δέσμευση για τη λειτουργία των τμημάτων στο Ηράκλειο και είχαν ήδη εξασφαλιστεί οι πόροι, όμως καμία πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού δεν είχε γίνει έως και εκείνη τη στιγμή. Η τελευταία κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή ήταν στις 29/11/2019, στην οποία ο υφυπουργός κ. Κόνσολας απάντησε, ανακοινώνοντας την έναρξη των τμημάτων για το εκπαιδευτικό έτος 2019-2020, στις 7 Ιανουαρίου του 2020. Αν η ημερομηνία αυτή ήταν 20 μέρες αργότερα η χρονιά θα χανόταν.

Ειδικά στο Ηράκλειο θα λειτουργήσουν τα τμήματα υποδοχής, μαγειρικής τέχνης, επισιτισμού και οροφοκομίας. Σημαντικό είναι επίσης το ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις έως και το 2022.

Σε σχέση με τους απολυμένους εργαζόμενους λόγω της κατάρρευσης της Thomas Cook, ο κ. Βαρδάκης είπε ότι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό κάλεσε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πέτσα να απαντήσει, εάν σε ένα από τα νομοσχέδια  που έφερε η ΝΔ, υπάρχει έστω και ένα μέτρο υπέρ των εργαζομένων και της εργατικής τάξης. Ο κ. Πέτσας, μη έχοντας απάντηση, θέλησε ατυχώς να μιλήσει μόνο για τους εργαζομένους της Thomas Cook και τη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για την κάλυψη των ενσήμων των εργαζομένων και την επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Ο κ. Πέτσας είπε ψέματα από το βήμα της Βουλής. Ακόμα δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για όλα τα παραπάνω!

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά προτεραιότητα μοίρασε τρόφιμα σε αυτούς τους εργαζόμενους για τα Χριστούγεννα!

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα επιβίωσης μεροκαματιάρηδων συνανθρώπων μας», είπε ο κ. Βαρδάκης, «γιατί είναι κάτι που οι εργαζόμενοι το δικαιούνται!». Σε σχέση με το δώρο Χριστουγέννων ο βουλευτής είπε ότι δυστυχώς ήδη υπάρχουν καταγγελίες για τη μη καταβολή του. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στο Σωματείο τους, στο Εργατικό Κέντρο, στην Επιθεώρηση Εργασίας ή στον Εισαγγελέα. Υπενθύμισε ότι για περιπτώσεις μη καταβολής του δώρου έως και το μεσημέρι της παραμονής των Χριστουγέννων, υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία.

Ακούστε ολόκληρη την παρέμβαση του κ. Βαρδάκη: