Σωκράτης Βαρδάκης: «Δεν θα εφησυχάσουμε μέχρι οι πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στον ν. Ηρακλείου να αποκατασταθούν πλήρως»

Συμμετείχαμε στην Ημερίδα με τίτλο «Σεισμοί, η επόμενη μέρα», που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε συνεργασία με τις Οργανώσεις Μελών Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, πολιτικών στελεχών και των τομεαρχών του κόμματος, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία καλείται να σηκώσει το βάρος της ανοικοδόμησης της περιοχής, της συμπαράστασης των κατοίκων, και έχει άμεση ανάγκη οικονομικών πόρων, είναι εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιπλέον, τα προγράμματα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ΦιλόΔημος και Αξία, πολύτιμα εργαλεία για τους Δήμους, έδιναν χρηματοδοτικές δυνατότητες στους Δήμους που σήμερα δεν υπάρχουν στον ίδιο βαθμό, με το διάδοχο πρόγραμμα του ΦιλόΔημος, το Αντώνης Τρίτσης.

Μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί στο Νομό, ειδικά κλιμάκια Υπουργείων και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκαν την πληγείσα περιοχή εξαγγέλλοντας σειρά μέτρων τα οποία αποδείχθηκαν κενά περιεχομένου στη συνέχεια.Οφείλουμε να αναδείξουμε την σκληρή πραγματικότητα και να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να παίζει με την αξιοπρέπεια των πληγέντων. Το κράτος πρέπει να σταματήσει να εμπαίζει τους σεισμοπαθείς.

Κανείς δεν δικαιούται να ισχυριστεί ότι δε γνωρίζει, καθώς υπήρξαν σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία, για τα οποία πρέπει να είναι όλοι ενήμεροι:

18/7/21: Παρέμβαση για την κήρυξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

4/8/21: Παρέμβαση για έλεγχο καταλληλότητας σε σχολικές μονάδες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

20/9/21: Παρέμβαση για έκδοση ΚΥΑ οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής

12/10/21: Παρέμβαση για να αρθεί η αδικία για αποζημίωση μόνο ενός κτιρίου των σεισμοπλήκτων. Διορθώθηκε πλημμελώς η απόφαση με περιορισμό αποζημίωσης έως 150 τετραγωνικών. Κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει εκ νέου ώστε να αποζημιώνονται για το σύνολο των κατεστραμμένων κτιρίων οι ιδιοκτήτες.

Αρχές Οκτωβρίου ζητάμε ήδη τη δημιουργία γραφείου Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών στην Π.Ε. Ηρακλείου, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας ως προς την κατάθεση των φακέλων των πληγέντων για την λήψη της ΑΡΩΓΗΣ αλλά και για το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αποκατάσταση της περιοχής.

2/11/21: Παρέμβαση για να δοθεί παράταση για υποχρεώσεις ΦΠΑ, προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ. Ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση παρά τις εξαγγελίες. Σαφώς και η λύση δεν είναι η παράταση αλλά η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και μακροπρόθεσμη ρύθμιση του υπολοίπου των οφειλομένων, κάτι που αποτελεί την επίσημη θέση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σε ότι αφορά τους επιχειρηματίες ήδη υπάρχει το προηγούμενο, όπου με ΚΥΑ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε περιπτώσεις καταστροφών πέρα από τη ΣΣ έδινε και ένα ποσό στους επιχειρηματίες για να ανταπεξέλθουν στα πρώτα έξοδα διαβίωσης.

8/11/21:Παρέμβαση για την παράταση προθεσμίας αίτησης για αποζημιώσεις στο ΑΡΩΓΗ. Ακολούθησε κατόπιν συνεννόησης μας με τους Δημάρχους των πληγεισών περιοχών επίσημο αίτημα για δίμηνη παράταση. Επισημάναμε και περιπτώσεις δικαιούχων οι οποίοι αν και οι φάκελοί τους ήταν άρτιοι και κατατέθηκαν εγκαίρως, εντούτοις ακόμα δεν έλαβαν καμία οικονομική βοήθεια.

1/10/21: Παρέμβαση για την διάθεση 420 οικίσκων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων.

8/10/21: Παρέμβαση με αίτημα το επίδομα ειδικού σκοπού για εργαζομένους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω σεισμού. Ζητήθηκε το συγκεκριμένο επίδομα στο οποίο προβλέπεται και η ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου. Η ΚΥΑ που εκδόθηκε αφορά μόλις τρίμηνη στήριξη και μάλιστα όχι από την ημέρα του σεισμού αλλά από την κατάθεση της αίτησης!Σε σχέση με το άτοκο δάνειο, το οποίο είναι αίτημα των σεισμόπληκτων, αυτό περνά μέσα από τις συστημικές τράπεζες και είναι τέτοιες οι προϋποθέσεις, που στην πραγματικότητα κανένας δεν μπορεί να το πάρει!

Έως αυτή τη στιγμή οι Δήμοι δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση για σίτιση και στέγαση των πληγέντων, ενώ ο Δήμος Πεδιάδας έλαβε μόλις 32 οικίσκους. Το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων πρέπει να ενεργοποιηθεί.

Δέσμευσή μας και δέσμευση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα είναι ότι θα το πάμε μέχρι τέλους, ώστε να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι και οι πληγέντες Δήμοι.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.