Στη βουλή με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη

Σωκράτης Βαρδάκης: «Δεν είναι μόνο καθήκον, αλλά και υποχρέωση μας να στηρίξουμε τους ελαιοπαραγωγούς που μετά από 2 χρόνια – χαμένες χρονιές προσπαθούν να επιβιώσουν, λόγω της απώλειας της παραγωγής τους»

Συζητήθηκε, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτησή του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών.

Ο κ. Βαρδάκης μέσω της ερώτησης, έθεσε υπόψη του Υπουργού, την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης και στήριξης, επισημαίνοντας ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που έπληξαν την Κρήτη όλο το προηγούμενο διάστημα, ξηρασία, ανομβρία, έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, με πολλές περιοχές μάλιστα να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκάλεσαν μαζική καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής, σε παγκρήτιο επίπεδο. Όλα τα παραπάνω, συνεπικουρούμενα βέβαια από τον δάκο αλλά και τον μύκητα γλοιοσπόριο συνέβαλαν στην καταστροφή της ελαιοπαραγωγής.  Τα αποτελέσματα για την σοδιά της ελιάς, αλλά και η υποβάθμιση του ελαιολάδου, είναι καταστροφικά και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε πολλές περιοχές αποτελεί και μονοκαλλιέργεια.

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι οι επιπτώσεις είναι τραγικές όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην διεθνή αγορά, καθώς μιλάμε για υποβάθμιση της φήμης και της αξίας του κρητικού ελαιολάδου. Καταστροφικά επίσης είναι και τα αποτελέσματα, όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση των παραγωγών, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε σημαντικά έξοδα καλλιέργειας, μένοντας χρεωμένοι και χωρίς εισόδημα μετά την μαζικότητα και την ένταση των φαινομένων και πιθανότατα έχοντας αδυναμία να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά αφού δεν υπάρχει εισόδημα να αποπληρώσει τα καλλιεργητικά χρέη της προηγούμενης, πόσο μάλλον της τρέχουσας.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω πραγματικά, αν αυτό που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, έχει ξανασυμβεί την τελευταία 15ετία.

Θέλω να μας ενημερώσετε

1.        Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε άμεσα να προστατέψετε αλλά και να αποζημιώσετε τους ελαιοπαραγωγούς;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων και τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον τομέα της Γεωργίας, αν οι ζημιές που καταγράφονται, ανά είδος προϊόντος σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ξεπερνά το 30% της μέσης απόδοσης 3ετίας, μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

2.        Σε διαφορετική περίπτωση προτίθεστε να αποζημιώσετε τους ελαιοπαραγωγούς βάσει του Κανονισμού 316/2019, μέσω δηλαδή των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας («de minimis») στον γεωργικό τομέα;

Να σας  θυμίσω ότι κάτι αντίστοιχο, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε κάνει με τους κτηνοτρόφους, σε μεγάλες καταστροφές πάλι, αποζημιώνοντας τους, μέσω αυτού του προγράμματος και βγάζοντάς τους από τεράστια αδιέξοδα».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και ακριβές χρονοδιάγραμμα, υποστήριξε ότι το μέγεθος της ζημίας θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί, με επιστημονική μελέτη. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ζημία από τον δάκο δε αποζημιώνεται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στον να αναπτυχθεί ο δάκος σε τέτοιο βαθμός που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με δακοκτονία.

Στην δευτερολογία του, ο κ. Βαρδάκης, αφού κατέθεσε στα πρακτικά, αρκετά δημοσιεύματα που δείχνουν το μέγεθος της ζημιάς των παραγωγών, σημείωσε: «Κύριε Υπουργέ, είναι επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, σε γενικότερο πλαίσιο, ούτως ώστε να στηριχθεί η ελαιοπαραγωγή στην χώρα μας.

Έχουμε μάθει να μιλάμε με τεχνικούς όρους, νούμερα, να κάνουμε αναλύσεις και πολλές φορές να βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή.

Επιτρέψτε μου, δύο κουβέντες για να συνεννοηθούμε

Άκουσα συνάδελφο, προ ημερών, σε ερώτηση που σας υπέβαλε, να λέει για λάθος χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά στο πρόγραμμα δακοκτονίας, ξεχνώντας σκόπιμα ότι η δακοκτονία γινόταν μέχρι προχτές, πριν λίγες μέρες.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι η Κρήτη πήρε για το 2018-2019 1 εκ περισσότερα χρήματα από άλλες χρονιές για δακοκτονία.

Αλλά ξέρετε κάποιοι επενδύουν στο πρόβλημα και όχι στη λύση του προβλήματος.

Άρα το πρόβλημα δεν οφείλεται ή οφείλεται κατά 30% στο δάκο ή στο γλοιοσπόριο (νέο φρούτο) και στο 70% στην κλιματική αλλαγή, την ανομβρία και τις ετεροχρονισμένες για την ελιά βροχοπτώσεις και βέβαια τις καταστροφικές ανεμοθύελλες.

Άρα το ταχύτερο δυνατόν βρείτε τον τρόπο (χρήματα υπάρχουν) να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για να συνεχίσουν να παράγουν, να προσφέρουν στην οικονομία της χώρας μας.

Εν κατακλείδι οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι πιο αδικημένοι παραγωγοί σε ολόκληρη την  χώρα, ειδικά αυτοί που έχουν μονοκαλλιέργεια. Βρίσκουμε τρόπους αποζημίωσης για τους αμπελουργούς, τα ροδάκινα, τα τεύτλα, βαμβάκι, μήλα κλπ. Δέστε ποια είναι η τελευταία φορά που για οποιοδήποτε λόγο, αποζημιώθηκαν οι ελαιοπαραγωγοί.

Εγώ δεν θυμάμαι και μιλάμε για ένα εθνικό προϊόν

Άρα δεν είναι μόνο καθήκον,  αλλά και υποχρέωση μας να στηρίξουμε τους ελαιοπαραγωγούς που μετά από 2 χρόνια – χαμένες χρονιές προσπαθούν να επιβιώσουν».

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.