Σωκράτης Βαρδάκης: «Δεν διαπραγματευόμαστε κανενός είδους εκμετάλλευση σε περιοχές Natura 2000»

Την εναντίωσή του στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», υπογραμμίζει με παρέμβασή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης:

«Εν μέσω πανδημίας, χωρίς να συνυπολογίσουν τις ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών και τις προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, με μόλις 14 ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, κατά την προσφιλή τακτική των τελευταίων ημερών της κυβέρνησης, κατατίθεται στη Βουλή το ν/σ για το Περιβάλλον με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Θεωρούμε ανησυχητική την προτεινόμενη αλλαγή στο νομικό πλαίσιο περί των Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, βάσει των χρήσεων γης που ισχύουν για την πολεοδομία και την εκχώρηση της περιβαλλοντικής  αδειοδότησης σε ιδιωτικές εταιρίες. επιβάλλοντας  μάλιστα ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.

Προβληματιζόμαστε για την  κατάργηση  της αυτοτέλειας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), αλλά και την απλοποίηση στις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων χωρίς μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

Οι διατάξεις του προσκρούουν στο σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο περιβάλλοντος και ανοίγει ο δρόμος σε εκμεταλλεύσεις, εξορύξεις και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές.

Ήδη δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν την ανάκλησή του!

Εναντιωνόμαστε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δράσει για άλλη μια φορά υπέρ των συμφερόντων, σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο ανήκει σε όλους μας και έχουμε χρέος να προστατεύσουμε.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.