Σωκράτης Βαρδάκης: «Δίχως τέλος τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής»

Σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προετοιμασία του Δήμου Ηρακλείου, ώστε να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Οι δηλώσεις και οι υποσχέσεις της Υπουργού Παιδείας, ότι έχουν δρομολογηθεί όλα για να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 327 δήμους της χώρας (συμπεριλαμβανομένου και του Ηρακλείου), μόνο λόγια του αέρα μπορούν να χαρακτηριστούν.

Απόδειξη αποτελεί η πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών στην υπ αριθμ 8220/14-07-2020 ερώτησή μου για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Νομό Ηρακλείου.

Η αρμόδια Υπηρεσία των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ αναφερόμενη στις διαγνωστικές διαδικασίες για την ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη, επισημαίνει ότι μετά τον αποκλεισμό του πρώτου αναδόχου, ακολούθησε δεύτερη διαδικασία προκειμένου να ανακηρυχθεί νέος διάδοχος, η οποία ολοκληρώθηκε 22/7/20.

Και ο πιο αισιόδοξος καταλαβαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι τέτοια που πραγματικά δίνουν την εντύπωση ότι τίποτα δεν θα είναι έτοιμο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η προμήθεια των αιθουσών διδασκαλίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, όπως αυτή θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση με το ν.4521/2018. Το θέμα είχε θίξει και ο δήμος Ηρακλείου ο οποίος ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών.Χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένη οργάνωση, μόλις 1,5 μήνα πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου, τα αρμόδια Υπουργεία αφήνουν παιδιά και γονείς μετέωρους, προκαλώντας ανησυχία στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι χωρίς την ακριβή έναρξη του μέτρου, αδυνατούν να προχωρήσουν σε έγκαιρο οικογενειακό προγραμματισμό.»