Σωκράτης Βαρδάκης: «Για άλλη μία φορά αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»

Η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για δωρεάν επανασύνδεση και απαγόρευση διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, εν μέσω πανδημίας.

Η κοινωνία μας είναι βαθιά πληγωμένη σε πολλά επίπεδα. Τόσο οι πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής κρίσης, όσο και η οικονομική κρίση που γιγαντώθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η ανεπάρκεια των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης με λήψη αποσπασματικών και αναποτελεσματικών μέτρων στήριξης προς εργαζομένους, επιχειρήσεις, ανέργους αλλά και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τα οποία άφησαν εκτεθειμένους και χωρίς δυνατότητα εξυπηρέτησης των πάγιων οφειλών τους μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθιστούν αυτονόητο χρέος μιας πολιτείας τη διασφάλιση των απαραίτητων, για την αξιοπρεπή διαβίωση, κοινωνικών αγαθών για όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έπραξε το αυτονόητο, καταθέτοντας τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», με την οποία ζητούσαμε για όσους αποδεδειγμένα υπέστησαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους από τη 1/3/2020 έως και 31/10/2020 να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, να υπάρξει δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων παροχών, απαγόρευση διακοπής των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου και σύνδεσης στο διαδίκτυο στους δικαιούχους που έχουν συσσωρευμένες οφειλές, ρύθμιση, για όλες τις παραπάνω παροχές, των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022.

Η απόρριψη της τροπολογίας, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στους πληττόμενους συμπολίτες μας είναι πολιτική επιλογή.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έδινε έκπτωση 30% σε όσους κάλυπταν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος. Για 300.000 νοικοκυριά τα οποίοι λάμβαναν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης η έκπτωση στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν της τάξης του 70%. Από 150 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των χρεώσεων τετραμήνου για το ρεύμα, πλήρωναν τελικά λιγότερα από 50 ευρώ.

Αυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια ένταξης των ΑμεΑ και όσων χρίζουν μηχανικής υποστήριξης και εξοικονομήσαμε 10 εκατ. ευρώ για όσους είχαν υπαχθεί στο ΚΟΤ, αλλά τους είχε κοπεί το ρεύμα (1.342 νοικοκυριά το 2017) με τα οποία πληρώθηκε κόστος επανασύνδεσης και η οφειλή, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.