Σωκράτης Βαρδάκης: «Αόρατος για την Κυβέρνηση ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της χώρας – Κανένα μέτρο στήριξης»

Tηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή, του τομεάρχη και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη, αγροτικών φορέων του νησιού και των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Βαρδάκη Σωκράτη, Μαμουλάκη Χάρη, Ηγουμενίδη Νίκου και Θραψανιώτη Μανόλη.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης, ο κτηνοτρόφος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Σμπώκος και ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γιώργος Αποστολάκης, ενώ τον συντονισμό είχε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης κ. Δουλουμπέκης Θοδωρής.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον αγροτικό κόσμο και κατατέθηκαν προτάσεις σχετικά με την προστασία των αγροτικών προϊόντων, καθώς η αγροτική οικονομία αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα οικονομίας της Κρήτης.

Αναφορές έγιναν από τους εκπροσώπους των φορέων των αγροτών, σχετικά με την απουσία τους από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, καθώς δεν έχουν ενταχθεί ούτε στην εφάπαξ ενίσχυση, αλλά ούτε και στην έκπτωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Η αύξηση στις εισφορές του ΕΛΓΑ, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η αδυναμία διάθεσης των αγροτικών προϊόντων και η αύξηση του κόστους παραγωγής, δημιουργούν αρνητικές εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σχετικά με τα 300 εκ. ευρώ, ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε ότι αφορούν άμεση ρευστότητα και όχι αναστολές πληρωμών προς τρίτους (τράπεζες, ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία), σε αντίθεση με την εξαγγελία της Ν.Δ. για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα με 150 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 40 εκ. ευρώ, θα κατευθυνθούν για άμεση ρευστότητα των αγροτών. Ταυτόχρονα ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προβλέπεται για την διαχείριση κρίσεων.

Ο κ. Βαρδάκης από την πλευρά του σημείωσε: «Έγκαιρα επισημάναμε μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, προς το αρμόδιο Υπουργείο, τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται από τις ανορθόδοξες πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα και πριν την πανδημία. Το 2019 – 2020 ήταν μία καταστροφική χρονιά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Στο σύνολό του ο πρωτογενής τομέας βάλλεται. Αδιάθετο το λίγο ελαιόλαδο και σε εξευτελιστικές τιμές, όσο διατέθηκε. Περιορισμένες εξαγωγές στα πρώιμα κηπευτικά και ελάχιστη διάθεση αγροτικών προϊόντων, λόγω περιορισμού των λαϊκών αγορών. Δυστυχώς παρά τα τεράστια προβλήματα, αγροτών αλιέων και κτηνοτρόφων, η Κυβέρνηση συνεχίζει να τους εμπαίζει και να τους αφήνει έξω από τα μέτρα στήριξης. Είναι υποχρέωση όλων, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να πιέσουμε την κυβέρνηση να καταλάβει επιτέλους, ότι τελειώνοντας αυτή η υγειονομική κρίση (εύχομαι το συντομότερο δυνατόν), η κοινωνία πρέπει να παραμείνει όρθια και η παραγωγική διαδικασία να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.