Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης μιλάει από το βήμα στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019. Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2020, η οποία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία σήμερα το βράδυ. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σωκράτης Βαρδάκης: «Αόρατη η Κρήτη για τον Κρητικό Πρωθυπουργό»

«Με πρόφαση τον κορονοϊό, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο Καστέλι, στις καλένδες ο Β.Ο.Α.Κ. και εγγυοβελτιωτικά έργα στήριξης του πρωτογενή τομέα και βέβαια η τελευταία κοροϊδία του κρητικού Υπουργού, κ. Πλακιωτάκη  που αθετεί για άλλη μια φορά την υπόσχεσή του για ένταξη της Κρήτης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο.», δηλώνει ο Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας ερώτηση προς τον αρμόδιο για την εφαρμογή του προγράμματος στην Κρήτη, με την συνυπογραφή 22 ακόμα βουλευτών. 

Ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί τον λόγο που ακόμα δεν έχει τροποποιηθεί η Κ.Υ.Α. 568/2019, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις της Κρήτης να υποβάλουν αιτήματα χρηματοδότησης, αλλά και για τη μη πλήρη εφαρμογή του προγράμματος για την Κρήτη και σε φυσικά πρόσωπα, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.

Η ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου από την προηγούμενη Κυβέρνηση (ν. 4606/19, άρθρο 14), ήταν η απτή απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα ουσιαστικό σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά, αφού το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) που θα λαμβάνουν οι επιλέξιμες επιχειρήσεις δεν είναι απλώς ένα “επίδομα”, αλλά μια ουσιαστική ενίσχυση στην κατεύθυνση της  τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Κρήτης, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή οικονομία.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί η Κ.Υ.Α. 568/2019 βάσει της οποίας θα επιτραπεί στις επιχειρήσεις της Κρήτης να υποβάλλουν αιτήματα χρηματοδότησης.

Είναι γνωστό, μάλιστα, πως έχουν δεσμευτεί 570 εκ. ευρώ για το έργο συνολικά και 156 εκ. ευρώ για το 2019, συνεπώς υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος για την Κρήτη, τα οποία όμως το Υπουργείο αρνείται, από ότι φαίνεται, να διοχετεύσει.

«Κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Υπουργός, δεσμεύτηκε για εφαρμογή του Μέτρου και για την Κρήτη, κάτι το οποίο έχει μάλλον ξεχαστεί μέχρι στιγμής. Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε, λόγω της υγειονομικής κρίσης, απαιτείται η λήψη ενισχυτικών πολιτικών για τα νησιά μας, προκειμένου να τονωθεί η τοπική οικονομία», υπογραμμίζει ο κ. Βαρδάκης.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.