Σωκράτης Βαρδάκης: «Αυτούς που τώρα χειροκροτεί και εγκωμιάζει η Κυβέρνηση, την επόμενη στιγμή τους απαξιώνει με τον χειρότερο τρόπο»

Την ανησυχία και τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εκφράζει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των Συλλόγων και των Σωματείων, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή” για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, μεταφέρει στους αρμόδιους Υπουργούς την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη περίοδο και τους ζητά να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα υποστήριξης για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αν και συμβασιούχοι εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες ικανοποιώντας τις ανάγκες των ωφελούμενων.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρδάκης: «Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” συμβάλλει εδώ και 18 χρόνια, στην φροντίδα ευάλωτων ομάδων, όπως ηλικιωμένων και ΑμεΑ, καταφέρνοντας μέσω των δομών και των εργαζομένων, να  βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών, να υποβοηθήσει την αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση, να υποστηρίξει το οικογενειακό περιβάλλον των επωφελούμενων.

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος από το 2002, εξυπηρετούν 100.000 και πλέον συμπολίτες μας, τις περισσότερες φορές μάλιστα, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολλά χρόνια αναζητούσαν λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή και ουσιαστική προσπάθεια, για να σταματήσει την ομηρία των εργαζομένων αυτών. Τον Δεκέμβριο του 2018, ψηφίστηκε η μετατροπή του Προγράμματος σε μόνιμο θεσμό του κράτους, δίνοντας τέλος στην εργασιακή ομηρία για περισσότερο από μια δεκαετία, χιλιάδων συμβασιούχων που το στελεχώνουν. Παρόλα αυτά, η σημερινή κυβέρνησή καθυστερεί τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τους.

Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν τα μέγιστα των προσπαθειών τους, εργάστηκαν με συνέπεια, δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, καλύπτοντας επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κάτι το οποίο συνεχίζουν να κάνουν ακόμα και τώρα, μέσα στην υγειονομική κρίση που βιώνουμε.

Ηλικιωμένοι, πολίτες με νοσήματα και παθήσεις, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από οικείους τους, αλλά και άτομα που ζουν μόνα τους και δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν, καλύπτονται από το Βοήθεια στο Σπίτι, αφού οι εργαζόμενοι του προγράμματος έχουν αναλάβει την διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών του ΤΕΒΑ.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους κρίσιμους για την υποστήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας. Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει, αποδεικνύοντας ότι τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Κυβέρνησης δεν πείθουν πλέον.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι παραμένουν, απλήρωτοι από τους τελευταίους μήνες του 2019 έως και σήμερα. Συνεπώς, εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο δεν έχουν λάβει δεδουλευμένα μηνών, αλλά συνεχίζουν με αυταπάρνηση, το έργο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Παρά το γεγονός ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι στη πρώτη γραμμή, το προσωπικό εργάζεται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να πληρώνουν από την τσέπη τους, για αγορά κατάλληλων προστατευτικών, ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι και να μην μεταδώσουν τον ιό.

Επιπλέον, ο αποκλεισμός των εργαζομένων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Κ.Β.Α.Ε.), αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους του προγράμματος.

Οι παρούσες συνθήκες καθιστούν επιτακτική την ένταξη του προσωπικού Βοήθεια στο Σπίτι στον Κ.Β.Α.Ε. Δυστυχώς η Κυβέρνηση μένει μόνο στα ευχολόγια, αφού απέρριψε την προταθείσα τροπολογία των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Μάλιστα σε πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» εξαιρούνται της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, που θα λάβουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στον Ε.Ο.Δ.Υ., και στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.»

Με την επιστολή τους οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα διεκδικούν:

• Έκδοση της προκήρυξης για τα «Βοήθεια στο σπίτι» ΑΜΕΣΑ.

• Καταβολή δώρου Πάσχα 50% του μισθού, όπως σε όλους τους/τις εργαζόμενους/ες στην Υγεία  και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πρόνοιας  (Υπάλληλοί Υ.Π.Ε., Κέντρων Υγείας, κ.α.).

• Ευελιξία στην παροχή βοηθείας στις ευπαθείς ομάδες, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των εργαζομένων και ωφελουμένων καθώς και η αξιοπρέπεια αμφοτέρων. Επιβολή στους ΟΤΑ τήρησης της κείμενης νομοθεσίας και των εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών για τα μέτρα προστασίας στου χώρους εργασίας για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19.

• Να πάρουν θέση οι ΟΤΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών τόσο για τα «Βοήθεια στο Σπίτι», όσο και για την κοινωνική πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες μετά την πανδημία.

• Γραμμή στήριξης και καταγγελιών αυθαιρεσίας των ΟΤΑ

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.