Σωκράτης Βαρδάκης: «Απόλυτα εξαρτημένη από συμφέροντα η κυβέρνηση»

Καλεσμένος ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ (88.4) και στην εκπομπή του Βασίλη Σπυριδάκη ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Ερωτηθείς για το θέμα της πρόσφατης τροπολογίας που κατέθεσε η Υπουργός Πολιτισμού για το θέμα των αθλητικών σωματείων και τις περιπτώσεις αφαίρεσης βαθμών από τις ποδοσφαιρικές ομάδες στο πρωτάθλημα, ο κ. Βαρδάκης είπε τα ακόλουθα:

«Η κυβέρνηση είναι εξαρτημένη από συμφέροντα. Ο κ. Αυγενάκης προχώρησε σε αντικατάσταση δύο μελών της ΕΕΑ, με δύο νέα μέλη, με μία παράτυπη διαδικασία, παρακάμπτοντας την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής.

Αυτή η αντικατάσταση εκβίασε ένα αποτέλεσμα, μία απόφαση γνωμοδοτικής φύσης, κατά ομάδων του πρωταθλήματος και υπέρ άλλης. Δημιουργήθηκε μια έκρυθμη κατάσταση, την οποία για να διαχειριστεί η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στη βουλή την πολυσυζητημένη τροπολογία και μάλιστα κατατέθηκε από την Υπουργό κα Μενδώνη και όχι από τον κ. Αυγενάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε αυτή την πράξη ως μια πράξη εκτόνωσης της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί και χάριν της κοινωνικής συνοχής. Διερωτώμαι, αν σε ένα τέτοιο θέμα αυτή είναι η διαχείριση από την κυβέρνηση τι θα συμβεί αν προκύψουν θέματα πολύ πιο σοβαρά;

Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και μάλλον δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα.

Το σημαντικό όμως είναι πως όλα αυτά αντικατοπτρίζουν τη σχέση και την ιδέα που έχει η σημερινή κυβέρνηση για τον ελληνικό αθλητισμό.»

Για το θέμα του νέου ασφαλιστικού ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι «το μόνο θετικό είναι η αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα πριν του 2017, κάτι το οποίο όμως θα το έκανε η όποια κυβέρνηση, καθώς αυτό επιβάλει η απόφαση του ΣτΕ και δεν είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Τα αντεργατικά νομοσχέδια του Υπουργείου Εργασίας που προηγήθηκαν αποδεικνύουν άλλη μια φορά τις «δεσμεύσεις»  της  σημερινής κυβέρνησης.  Ήταν ακριβώς οι ίδιοι που διέλυσαν το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις το 2012-13 και περιέκοψαν τις συντάξεις 11 φορές. Και φυσικά το 2016 για το νόμο Κατρούγκαλου, τρομοκράτησαν με κάθε τρόπο τον κόσμο, ότι οι συντάξεις θα περικόπτονταν δραματικά. Κάτι τέτοιο φυσικά  δε συνέβη, καθώς η μόνη περικοπή που έγινε ήταν σε επικουρικές συντάξεις συνταξιούχων με σύνολο σύνταξης πάνω από 1300 ευρώ. Τότε λόγω του κλίματος φόβου που δημιούργησαν τα ΜΜΕ και οι «εργατολόγοι» οδηγήθηκε πολύς κόσμος στη συνταξιοδότηση, χωρίς πραγματικά να υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Δεν κόπηκε καμία κύρια σύνταξη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Βαρδάκης.

«Σε ότι αφορά τις αυξήσεις που ανέμεναν οι συνταξιούχοι, αυτές είναι από 0,50 έως και 3,50 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις μόνο Δ.Υ. η αύξηση φτάνει τα 9 ευρώ. Όμως το 90% των συνταξιούχων δε θα δουν καμία αύξηση στις συντάξεις τους.

Από το 10% των συνταξιούχων( όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας) αύξηση θα δουν μόνο όσοι έχουν 31-35 χρόνια υπηρεσίας και αυτή θα κυμανθεί κοντά στα 5 ευρώ σε βάθος πενταετίας! Αλλά και όσοι έχουν από 36-40 χρόνια υπηρεσίας.»

Συμπερασματικά ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι «το νέο ασφαλιστικό διακινδυνεύει τη βιωσιμότητα, αρχή στην οποία στηριζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος όχι μόνο δεν καταργείται, όπως προεκλογικά εξήγγειλε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά οι όποιες αλλαγές γίνονται στο ισχύοντα νόμο.»

Στην ερώτηση του Βασίλη Σπυριδάκη για τη μεθόδευση της ιδιωτικοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης από την κυβέρνηση, ο κ. Βαρδάκης απάντησε:

«Η κυβέρνηση ενήργησε με αποικιοκρατικούς όρους, σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη σύμβαση με την ΕΤΕπ, αγνοώντας προκλητικά την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο τρόπος δέσμευσης της συγκεκριμένης έκτασης δεν είναι γνωστός. Έκταση η οποία ανήκει εν μέρει στο Υπουργείο Άμυνας και εν μέρει στο Δήμο Ηρακλείου.»

Ο κ. Βαρδάκης με ερώτηση και αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς, ζήτησε να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας. Κάτι το οποίο αιτήθηκαν τόσο ο Περιφερειάρχης Κρήτης, όσο και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, με τους οποίους και συναντήθηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής.

Ήδη εκπονείται μελέτη από το Δήμο Ηρακλείου για την αξιοποίηση της έκτασης που του ανήκει.

Για τη επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Καστέλι, ο κ. Βαρδάκης υπενθύμισε ότι «το 5% των εργασιών έχει ήδη ολοκληρωθεί. Επίσης, ολοκληρώνεται και τα εκκρεμή μέρη του δρόμου της Μεσαράς, έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για την έλλειψη 400 φαρμάκων στην ελληνική αγορά και ειδικά φαρμάκων για καρκινοπαθείς, ο κ. Βαρδάκης υπογράμμισε ότι το υπουργείο υγείας όφειλε να επέμβει στις εξαγωγές, καθώς φάρμακα τα οποία εξάγονται είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, χωρίς προηγουμένως να διασφαλίζεται η επάρκεια στη χώρα μας και να κινδυνεύουν ζωές.»

Ο βουλευτής κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και είναι σε αναμονή απάντησης. Θεωρεί ότι αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το θέμα θα επιλυθεί.

Κλείνοντας τη συνέντευξη και εν όψει της επίσκεψης του κ. Πλακιωτάκη τη Δευτέρα στο Ηράκλειο, ο κ. Βαρδάκης ευχήθηκε «να μην εμμείνει σε όσα είχε απαντήσει ο Υπουργός στην ερώτηση του βουλευτή για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη της Κρήτης στο μέτρο». Για τις αποζημιώσεις στους καλλιεργητές, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρούσε σε άμεσους χρόνους αποζημιώνοντας καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, κάτι το οποίο οφείλει να πράξει σήμερα ο κ. Βορίδης.

Παρακολουθείστε την συνέντευξη: