Σωκράτης Βαρδάκης: «Απαραίτητη η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α στους πληγέντες από την πρόσφατη θεομηνία στην Κρήτη»

Την απαλλαγή του ΕΝ.Φ.Ι.Α από τους πληγέντες της πρόσφατης θεομηνία που έπληξε την Κρήτη και οδήγησε σε καταστροφές ακινήτων, ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ερώτηση, στους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος αλλά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις στην υπόλοιπη Κρήτη, οι συνέπειες της τελευταίας Θεομηνίας ήταν ολέθριες. Αφάνισε και κατέστρεψε οικίες και επαγγελματικούς χώρους σε τόσο μεγάλο βαθμό που η χρήση τους πλέον είναι ακατάλληλη. Οι Δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για την υποβοήθηση των ιδιοκτητών, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, πρόσθεσε διάταξη στον ν.4223/13 (Άρθρο 3, παρ. 6) σύμφωνα με την οποία «σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή».

Γνωρίζοντας ότι μεγαλύτερο ποσοστό εισοδημάτων των πολιτών της Κρήτης προέρχονται από τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή και λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη αρνητικές συνέπειες της πανδημίας οι οποίες σε συνδυασμό με τις πρόσφατες καταστροφές της Θεομηνίας, έχουν οδηγήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε απόγνωση, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαλλάξει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α για το τρέχον έτος.