Σωκράτης Βαρδάκης: «Απαραίτητη είναι η παράταση στις προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες»

Συνάντηση με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Μαρία Κοζυράκη, με θέμα την ανάρτηση των δασικών χαρτών, που έγινε πριν λίγες μέρες, πραγματοποίησε ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τον Νομό Ηρακλείου, έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο 40 ετών, κατά την οποία η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της κύρωσης των δασικών χαρτών για όλη τη χώρα, έφτασε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο 55%, ενώ μέχρι το 2015 ήταν μόλις στο 1%.

Σύμφωνα με την κα Κοζυράκη, οι δασικοί χάρτες για τον Νομό Ηρακλείου ήταν έτοιμοι για ανάρτηση από τον Μάρτιο του 2020, καθώς υπήρξε αποτελεσματική συνεργασία των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με την ανάδοχο εταιρεία. Ωστόσο, υπήρξε ανάγκη για κάποιες περιορισμένες αναμορφώσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει μερικούς μήνες η ανάρτησή τους.

Όπως ανέφερε η κα Κοζυράκη, υπάρχει ακόμα το περιθώριο, εφόσον υπάρχουν Διοικητικές Πράξεις αποχαρακτηρισμού εκτάσεων, να προσκομιστούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες, με σκοπό την διόρθωση των όποιων λαθών και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση οικονομική για τους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Βαρδάκης ζήτησε από τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης: «να υπάρξει ενδελεχής και πλήρης ενημέρωση μέσω των Δήμων, προς τους πολίτες, ώστε όποιος έχει αντιρρήσεις, να μπορέσει έγκαιρα να τις επιλύσει. Η πρόθεση από την πλευρά της κας Κοζυράκη και των αρμόδιων Υπηρεσιών είναι δεδομένη, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες στις διαδικασίες που απαιτούνται και να μην χαρακτηριστεί άδικα καμία ιδιωτική περιουσία ως δασική.

Είναι φανερό ότι στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών που αφορούν την Κρήτη, υπάρχουν λάθη και παραλείψεις που θα δημιουργήσουν ανασφάλεια και μεγάλη ταλαιπωρία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πολίτες και τον πρωτογενή τομέα. Επιτακτική ανάγκη είναι, η παράταση μέχρι τα τέλη του 2022 προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων και η διασφάλιση ότι δεν θα θιγούν δικαιώματα και επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι δασικοί χάρτες ταλανίζουν τη χώρα μας εδώ και 40 περίπου χρόνια και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν στην τακτοποίηση των χρήσεων γης. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε την υλοποίησή του και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση της ΝΔ με νομοθετικές παρεμβάσεις να ακυρώνει ακόμα και τους κυρωμένους δασικούς χάρτες.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.