Σωκράτης Βαρδάκης: “Απαράδεκτη συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης να μην προβεί σε ενημέρωση, όχι μόνο των βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τους όρους και τις λεπτομέρειες της αξιοποίησης του αεροδρομίου Ηρακλείου.”

Για τις τελευταίες εξελίξεις, την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», αλλά και για ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο και συγκεκριμένα στην ενίσχυση και αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, μίλησε ο Σωκράτης Βαρδάκης σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ 101.5 και στην κα Σημειαντωνάκη.

Ειδικότερα ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στην σύμβαση των Υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης», τονίζοντας την απαράδεκτη συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης να μην προβεί σε ενημέρωση, όχι μόνο των βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τους όρους και τις λεπτομέρειες της αξιοποίησης του αεροδρομίου Ηρακλείου, την ώρα μάλιστα, που ο Δήμος Ηρακλείου είναι συνιδιοκτήτης της έκτασης, σε ποσοστό του 1/6.

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι όχι μόνο η κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης με αποικιοκρατικούς όρους αλλά και με καθυστέρηση 4 μηνών. Για τη συμφωνία αυτή και τους όρους της δεν ενημερώθηκε ουδέποτε η τοπική αυτοδιοίκηση, ως όφειλαν να κάνουν τα αρμόδια υπουργεία, την ώρα μάλιστα που από την υπογραφή της συμφωνίας, όπως έγινε γνωστό, απορρέει η δέσμευση έκτασης 3.000 στρεμμάτων του σημερινού αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», ως εγγύηση για τα 180.000.000 ευρώ, τα οποία Θα διαθέσει η ΕΤΕπ για τη κατασκευή του νέου αερολιμένα.

Εν συνεχεία ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί, εφόσον το επιθυμεί η σημερινή Κυβέρνηση να «αλιεύσει» χρήματα, ούτως ώστε να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι επλήγησαν λόγω καταστροφής της παραγωγής τους, μένοντας χρεωμένοι πολλές φορές και χωρίς εισόδημα και συνεχίζουν μάλιστα να είναι οι πιο αδικημένοι παραγωγοί σε ολόκληρη την  χώρα.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι το βασικότερο είναι να υπάρξει πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση και να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς βάσει του Κανονισμού 316/2019, μέσω δηλαδή των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας («de minimis») στον γεωργικό τομέα, θυμίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε κάνει με τους κτηνοτρόφους, σε μεγάλες καταστροφές πάλι, αποζημιώνοντας τους, μέσω αυτού του προγράμματος και βγάζοντάς τους από τεράστια αδιέξοδα.