Σωκράτης Βαρδάκης: “Απαξίωση και υποβάθμιση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΠαΓΝΗ, με μετακίνησή του εκτός του κτιρίου του νοσοκομείου”

Το θέμα της μετακίνησης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΠαΓΝΗ, σε χώρο εκτός του κτιρίου του νοσοκομείου, φέρνουν στη Βουλή με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, με πρόσχημα την ανεύρεση χώρων για την λειτουργία ιατρείων, επιχειρεί να μεταφέρει κρίσιμες υπηρεσίες του Νοσοκομείου σε ακατάλληλους χώρους εκτός νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την μεταφορά της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε χώρο 15 τ.μ., κάτι που δεν καλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας και των ασθενών.

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΠαΓΝΗ αποτελεί αυτόνομο τμήμα και παρέχει στους ασθενείς του Νοσοκομείου και τις οικογένειές τους εξειδικευμένες υπηρεσίες, με κανόνες εμπιστευτικότητας και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι κοινωνικοί λειτουργοί συμμετέχουν ενεργά στην αξιολόγηση των ψυχοκοινωνικών αναγκών των ασθενών και παρέχουν υποστήριξη, ενδυνάμωση, συμβουλευτική και συνηγορία τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους.

Ειδικά σήμερα με τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνουν την ψυχοκοινωνική κατάσταση όλων μας, πόσο μάλλον ανθρώπων των οποίων η υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο και των άμεσων συγγενών τους, η συμβολή του τμήματος και της παρεχόμενης υποστήριξης σε ασθενείς και στις οικογένειές τους είναι μείζονος σημασίας και η λειτουργία του κοντά στους χώρους νοσηλείας αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα.

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των νοσοκομείων πρέπει να βρίσκονται σε εύκολο στην πρόσβαση των εξυπηρετούμενων και ταυτόχρονη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ευπαθών ομάδων στο τμήμα.

Επιπλέον, το διαθέσιμο αρχείο του τμήματος με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των εξυπηρετούμενων, πρέπει να βρίσκεται σε ασφαλή χώρο, ο οποίος να διασφαλίζει το απόρρητο και την ελεγχόμενη πρόσβαση και να μη μετακινείται διαρκώς. Εξάλλου, το σημείο στο οποίο λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, είχε σχεδιαστεί από την αρχή για να στεγάσει το τμήμα και τις ανάγκες του, ενώ όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, οι εργαζόμενοι είναι απαράδεκτο να εργάζονται σε χώρους ακατάλληλους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να μην απομακρυνθεί το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΠαΓΝΗ από τον χώρο στον οποίο στεγάζεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.