Σωκράτης Βαρδάκης: «Αν έχετε στόχο την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ θα μας βρείτε απέναντι»

Στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΕΚΟ), τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την ακρόαση του προτεινομένου από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, για διορισμό στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (Ο.Σ.Ε. Α.Ε.), κ. Σπυρίδωνα – Κλέαρχου Πατέρα και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

Ο κ. Βαρδάκης, κατά την τοποθέτησή του, έθεσε μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, καθώς το προσωπικό του ΟΣΕ απομειώνεται συνεχώς και εκτιμάται, ότι μετά το 2022 που θα αποχωρήσουν και πολλοί από τις προσλήψεις του 1980, ο Οργανισμός θα παραμείνει χωρίς το απαραίτητο δυναμικό για την υλοποίηση του θεσμικού του ρόλου.

Ο κ. Πατέρας κλήθηκε από τον κ. Βαρδάκη να απαντήσει αν υφίσταται σχέδιο εκχώρησης της συντήρησης και άλλων κρίσιμων δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και να εξηγήσει πως οραματίζεται το ρόλο του ΟΣΕ στις νέες συνθήκες και ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει.

Επιπλέον ο κ. Βαρδάκης δεν παρέλειψε να ρωτήσει τον υποψήφιο αν θεωρεί ότι η εμπειρία του στην ανάπτυξη έργων με παραχωρήσεις ή ΣΔΙΤ γενικά, αλλά και σε μελετητικό έργο τόσο στον ΟΣΕ, όσο και στην ΕΡΓΟΣΕ, οδήγησε τελικά στην επιλογή του για την φημολογούμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Τέλος ο κ. Βαρδάκης ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Πατέρα για τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, για διώξεις υπηρεσιακών στελεχών που κατείχαν κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση θέσεις ευθύνης και με ποιο τρόπο ακριβώς σκοπεύει να τις αντιμετωπίσει.