Σωκράτης Βαρδάκης: «Ανάγκη μέριμνας για τους εργαζομένους Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που μένουν στον αέρα με τη λήξη του προγράμματος»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα της παράτασης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2020 για 36.500 απασχολούμενους του ΟΑΕΔ, πραγματοποίησαν 46 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, με την από 29/6/20 δημόσια πρόσκληση (Νο 4/2020) σε εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων ΟΑΕΔ, ανακοινώθηκε πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα για 36.500 άτομα, για την απασχόλησή τους σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (Κ.Κ.Π.Π.)/Συναφείς Φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων Φορέων.

Το πρόγραμμα αφορά ευπαθείς ομάδες πολιτών, με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια ανέργους κλπ., ενώ έχει στόχους την επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και τη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση και παρακολούθηση της δράσης ορίστηκε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΥΔΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως προς το συγχρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ σκέλος της και ο ΟΑΕΔ, ως προς το σκέλος που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται εντός του επόμενου μηνός και οι 36.500 ωφελούμενοι ζητούν την παράτασή του έως το τέλος του 2021. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν σε επιστολή τους προς τα ΜΜΕ και πολιτικούς φορείς, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας, της πανδημίας του Κορονοϊού (Covid19) και του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού ανεργίας, θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να εργαστούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Όπως επισημαίνει ο Σωκράτης Βαρδάκης, αδύνατη είναι και η θεμελίωση δικαιώματος ταμείου ανεργίας, καθώς η μακροχρόνια ανεργία τους, αποτέλεσε κριτήριο για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, που σημαίνει ότι δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα για την ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους 2019.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν, αν προτίθενται να παρατείνουν το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους 36.500 απασχολούμενους του ΟΑΕΔ και να ανακοινώσουν αντίστοιχο πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς, με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν σε αυτό οι σημερινοί ωφελούμενοι.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.