Σωκράτης Βαρδάκης: «Αδιάλλακτη η Κυβέρνηση να μεριμνήσει για τις παράνομες απολύσεις εργαζομένων τουριστικών λεωφορείων»

Τις παράνομες απολύσεις εργαζομένων από τις εταιρείες τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις, έφερε στην Βουλή για συζήτηση, ο Σωκράτης Βαρδάκης, μέσω επίκαιρης ερώτησης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.Σύμφωνα με τον Σωκράτη Βαρδάκη, η πεισματική και τιμωρητική άρνηση του Υπουργείου Εργασίας να μεριμνήσει για την υπογραφή των τοπικών συμβάσεων, την επέκταση και κήρυξη αυτών, ως υποχρεωτικών, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση έκανε επανειλημμένως και κάτω από πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, οδήγησαν τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, σε απεργία 140 ημερών.

Οι εργαζόμενοι αυτοί αφού κλήθηκαν να επιβιώσουν με 534 ευρώ, βρέθηκαν καταχρεωμένοι αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, οδηγούνται σε πλήρη εξαθλίωση από την Κυβέρνηση. Εργαζόμενοι που τα τελευταία 30-40 χρόνια, δουλεύοντας 12 με 17 ώρες την ημέρα, συνέβαλαν στο να διατηρείται ο τουρισμός της χώρα μας, σε υψηλά επίπεδα και σήμερα απολύονται, μάλιστα χωρίς αποζημίωση.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις επί 20 και πλέον έτη, καταρτισθείσες τοπικές Σ.Σ.Ε., σύμφωνα με τις οποίες, οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν οδηγούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου κατά τη θερινή περίοδο, υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους οδηγούς και κατά τη νέα τουριστική περίοδο, εφόσον ο εργαζόμενος ειδοποιήσει έγγραφα τον εργοδότη του μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ότι επιθυμεί να εργαστεί και κατά τη νέα περίοδο και ότι αν ο εργοδότης του δηλώσει εγγράφως την άρνησή του ή δεν του απαντήσει εγγράφως μέχρι 15 Μαρτίου ότι δέχεται ή απορρίπτει την πρόταση για επαναπρόσληψη, έχει υποχρέωση να του καταβάλει αποζημίωση απόλυσης, για την εξεύρεση της οποίας εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του Ν. 2112/1920.Ωστόσο από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου, παραδέχθηκε ότι η Σ.Σ.Ε. των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, είχε λήξει, χωρίς προφανώς η πολιτική ηγεσία να μεριμνήσει για την ανανέωση της, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην προχωρούν σε επαναπροσλήψεις και να μην καταβάλουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει την πρόβλεψη ακυρότητας των απολύσεων, για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, για ισόχρονο μετά την άρση της αναστολής. Ερώτημα γεννάται επιπλέον για τη δυνατότητα των επιχειρήσεων, να απολύουν εργαζόμενους, λόγω υποτιθέμενης μείωσης δραστηριότητα, ενώ έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

“Οι επιχειρήσεις έχουν επιδοτηθεί με κρατικό χρήμα, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων και συνεπώς υποχρεούνται στη διατήρηση των θέσεων εργασίας”, υποστήριξε ο Σωκράτης Βαρδάκης καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να πράξει ότι απαιτείται ώστε οι εργοδότες να επαναπροσλαβουν όλους τους εργαζόμενους με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα επεσήμανε την αναγκαιότητα “άμεσης υπογραφής των τοπικών συμβάσεων στον επισιτισμό τουρισμό και τουριστικών λεωφορείων με υποχρεωτικότητα, κάτι που ο κακός για τους συναδέλφους της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ είχε εφαρμόσει”.

Ο Υπουργός, αν και αναγνώρισε το πρόβλημα σχετικά με τις παράνομες απολύσεις των εργαζομένων και την υποχρέωση των εργοδοτών να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αρκέστηκε απλά να αναφέρει ότι το ζήτημα έχει τεθεί υπόψη των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.