Σωκράτης Βαρδάκης: «Ένταξη όλων των επιλαχόντων του Υπομέτρου Νέων Αγροτών»

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης θέτει το ζήτημα της άμεσης ανάγκης αύξησης των πιστώσεων του Υπομέτρου 6.1 ούτως ώστε όλοι οι επιλαχόντες που πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν ως δικαιούχοι νέοι αγρότες.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης, στην Περιφέρεια Κρήτης η τελική κατάταξη διαμορφώνεται στους 1.372 δικαιούχους νέους αγρότες και 325 επιλαχόντες αφού η προγραμματική υπερδέσμευση του ποσού των 3,5 εκ. ευρώ κάλυψε μόνο 140 επιλαχόντες.

Ο κ. Βαρδάκης τονίζει επίσης ότι ο αριθμός των 325 υποψηφίων νέων Γεωργών που δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι σημαντικός (το 23,6% των επιλέξιμων υποψηφίων) και δεν θα τους δοθεί άλλη δυνατότητα ένταξης σε άλλη πρόσκληση Νέων αγροτών. Παράλληλα δεν θα έχουν ίδια δικαιώματα και προνόμια με τους δικαιούχους Νέους Αγρότες σε σχέση με κριτήρια βαθμολογίας και ποσοστά ενίσχυσης στα πλαίσια του Υπομέτρου 4.1 – Σχέδια Βελτίωσης για τον εκσυχρονισμό και την μείωση του κόστους παραγωγής στις εκμεταλλεύσεις τους.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης για το Υπομέτρο 6.1, αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή παράμετρο τόσο από οικονομική αλλά και κοινωνική πλευρά και θα πρέπει να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα, αφού ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της Κρήτης και η βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του γεωργικού πληθυσμού και κατ’ επέκταση η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες στα πλαίσια του ΠΑΑ 2014-2020.

Με βάση τα ανωτέρω, ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον Υπουργό, αν προτίθεται άμεσα το Υπουργείο να αυξήσει τις πιστώσεις του Υπομέτρου 6.1 ούτως ώστε όλοι οι επιλαχόντες που πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν ως δικαιούχοι νέοι αγρότες.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.