Σωκράτης Βαρδάκης: «Άμεση ένταξη στα μέτρα στήριξης και ειδική μέριμνα για τις εμπορικές επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος»

Για την ειδική μέριμνα που πρέπει να ληφθεί για τις εμπορικές επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος και την ανάγκη άμεσης ένταξης στα μέτρα στήριξης, προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας  αναφορά προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, με προτάσεις για τη στήριξή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης προτείνει:

1.Στους άμεσα πληττόμενους ΚΑΔ των επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος, παράταση αποπληρωμής επιταγών 75 ημερών εφόσον είναι κλειστές έως 1/7/2020.

2. Σύσταση στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για χορήγηση δανείων με κριτήρια έκτακτης ανάγκης στήριξης της επιχειρηματικότητας και εξειδίκευση στην παρούσα πρωτοφανή κατάσταση.

3. Αντιμετώπιση των νομικών προσώπων ως αυτοτελών μονάδων, χωρίς τα δυσμενή στοιχεία των φυσικών τους προσώπων να αποτελούν λόγω αποκλεισμού από τη χρηματοδότηση, όταν όλη η εικόνα της επιχείρησης είναι θετική. 

4. Για την υπαγωγή στη δράση «Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού covid 19», απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις. Μια εξ’ αυτών είναι ότι η επιχείρηση «δεν είχε απωλέσει πάνω από ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως φαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών» την 31/12/2019. Γι’ αυτό ζητείται ΥΔ του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει το συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί από τις προϋποθέσεις και να γίνεται έλεγχος, όσον αφορά την πραγματική λειτουργία της επιχείρησης και πχ έλεγχος στην τριετία 2017-2018-2019, εάν υπάρχει έστω και μια κερδοφόρα χρήση.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψιν της και να εντάξει άμεσα σε μέτρα στήριξης επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, καθώς διακυβεύεται η επιβίωσή τους και η διάσωση πολλαπλάσιων θέσεων απασχόλησης, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία.»

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Βαρδάκης ζητά από τους αρμόδιος Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα, στην λήψη  των απαιτούμενων μέτρων.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.