Σωκράτης Βαρδάκης:”Άλλη μια εχθρική και τιμωρητική πρακτική της ΝΔ απέναντι στους εργαζόμενους, υποβαθμίζοντας αυτή τη φορά το ΣΕΠΕ”

Άλλη μια εχθρική και τιμωρητική πρακτική της ΝΔ απέναντι στους εργαζόμενους, υποβαθμίζοντας αυτή τη φορά το Σώμα που αποτέλεσε θεσμό για την χώρα και συνέβαλε διαχρονικά και αποτελεσματικά στην προστασία του κόσμου της εργασίας. Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν δημιουργεί προοπτικές ασφάλειας και εργασιακής αξιοπρέπειας της ελληνικής κοινωνίας, αλλά φροντίζει επιτηδευμένα να μετατρέψει το ΣΕΠΕ τον ελεγκτικό μηχανισμό, αρμόδιο μέχρι πρότινος για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, σε έναν απλό διεκπεραιωτικό μηχανισμό».

Σχετική με το θέμα ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κατέθεσαν 59 βουλευτές, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ζητώντας να αποσαφηνίσει η Κυβέρνηση αν σκοπεύει να αφαιρέσει τις εργατικές διαφορές από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης, η ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές κατήργησε την αυτονομία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με συνέπεια την υποβάθμιση της λειτουργίας του και την υποστελέχωση του, σε μια περίοδο που προωθεί την βίαιη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και ενώ εξαιτίας της πανδημίας είναι αυξημένες οι ανάγκες ελέγχου της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (σελ. 70), η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν (23.09.2020), αποκαλύφθηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει η διαδικασία των εργατικών διαφορών να μεταφερθεί από το αρμόδιο ΣΕΠΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), κάνοντας πράξη όσα από το 2014 επεδίωκε ο Υπουργός Εργασίας, ο οποίος από τότε υποστήριζε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, ο οποίος διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ,ΣΒΕ, εκπρόσωπος ΓΣΕΕ). Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και στην προάσπιση τους, σε μια περίοδο κατάφωρης παραβίασης τους.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι ο ΟΜΕΔ είναι ένας οργανισμός που διοικείται από εργοδοτικούς φορείς και δεν μπορεί να διασφαλίσει την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (πχ ωράριο εργασίας εργαζομένων, εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες, καταβολή δώρων και επιδομάτων, τυχόν περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας). Επιπλέον ο οργανισμός δεν διαθέτει το αντίστοιχο προσωπικό ούτε την αντίστοιχη με το ΣΕΠΕ δομή, ώστε να υποστηρίξει με επάρκεια τον μεγάλο όγκο δουλειάς που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Είναι εμφανή μάλιστα τα σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των εργαζομένων στη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αφού πέραν από την αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης στον ΟΜΕΔ, θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν η πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, ύστερα και από την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ δίνοντας με αυτό τον τρόπο το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.